Foto:EPA-EFE/Andrea Fasani

Danska razmatra opciju da vakcine AstraZeneka podeli sa siromašnijim zemljama, nakon što je obustavila upotrebu te vakcine usled zabrinutosti zbog retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka, izjavio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imao sam ovaj razgovor juče sa dr. Soren Brostromom, generalnim direktorom danske zdravstvene agencije, i razumeo sam da je Ministarstvo spoljnih poslova Danske spremno da razmotri ili da već traži opcije za deljenje AstraZenekinih vakcina sa siromašnijim zemljama“, rekao je Kluge novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Danska je ove nedelje postala prva država koja je prestala da koristi AstraZenekinu vakcinu protiv kovida-19, jer evropski zvaničnici nastavljaju da istražuju desetine izveštaja o retkoj pojavi krvnih ugrušaka, prenosi Tanjug.

SZO, koja zajedno sa Britanijom i Evropskom agencijom za lekove (EMA) nastavlja da preporučuje vakcinaciju AstraZenekom, uz obrazloženje da njeni benefiti premašuju rizike, vršila je u više navrata pritisak na zemlje da ne gomilaju vakcine koje ne koriste.

Do sada najveći deo vakcina distribuiranih širom sveta je otišao u bogatije zemlje.

Zvaničnici SZO nisu kritikovali odluku Danske da obustavi upotrebu vakcine AstraZeneka, poručujući da bi svaka nacija trebalo da ima fleksibilnost u donošenju odluka u vezi sa svojim programom vakcinacije, a na osnovu sopstvene stope vakcinacije, infekcija i hospitalizacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare