Foto:Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT; printscreen/jutarnji.hr

Hrvatski premijer Andrej Plenković pridružio se čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Letonije i stavio svoj potpis na pismo koje je danas upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen i predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mičelu.

Pročitajte još:

„Zbog ubrzavanja distribucije vakcina i instistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković je boravio u Briselu u četvrtak i petak, gde se sastao sa svim čelnicima evropskih institucija i troje potpredsednika Evropske komisije. S obzirom na uočene razlike u distribuciji vakcina među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze vakcina i u praksi potvrdila evropska solidarnost“, navode u Vladi.

Sadržaj pisma prenosimo u celosti.

Pismo 6 čelnika vlada čelnicima EU Foto:printscreen/jutarnji.hr

„Draga Ursula, dragi Čarlse,

Protiv širenja pandemije zajednički se borimo već više od godinu dana i svi smo zaključili da će u toj borbi vakcina predstavljati prekretnicu. U tom kontekstu, želeli bismo ponoviti našu zahvalnost Vama i Vašim timovima za neumorne napore kako biste osigurali, unapredili i ubrzali isporuku vakcina za sve evropske građane u izazovnim okolnostima i u rekordnim rokovima.

Saglasni smo da zajednički krenemo u ovaj poduhvat, jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti siguran od koronavirusa pre nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno vakcina  svim članicama EU, malima ili velikima, takođe je stvar evropske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Evropskog saveta 21. veka Čarls izjavio da su „lideri potvrdili da bi vakcine trebalo da budu dostavljane istovremeno i to na temelju principa pro rata“. Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomerno i ne slede spomenuti princip.

Pročitajte i :

Nastavi li se tako, to bi do leta ionako velika odstupanja između država članica dodatno povećalo na način da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, dok bi druge zaostajale. Naš je stav da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu evropske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama vakcinisanja zajedno, na tzv. „danima vakcinacija“ krajem decembra i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za celu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga Vas, Čarls, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je pre moguće“, navodi se u pismu koje potpisuju austrijski kancelar Sebastijan Kurc, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjanis Karinš i slovenski premijer Janez Janša.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar