Eksperimentalne vakcine; Foto: Mathieu Pattier / Sipa Press / Profimedia

Mnoge države članice Evropske unije žale se da su dobile manje pošiljki Fajzerove vakcine od očekiganog a na internim sastancima tim povodom pale su i teške reči.

Pročitajte još:

Distribucija vakcine koju su razvili američki Fajzer i nemački Biontek krenula je krajem prošle godine u Evropskoj uniji. Američka kompanija Moderna sa isporukom svoje vakcine krenula je ove sedmice, nakon što je dobila dozvolu EU.

Međutim, piše Rojters pozivajuči se na dobroobaveštene izvore, trećina od 27 država članica EU nije dobila dovoljno doza vakcine a na onlajn sastanku ministara zdravlja ranije ove nedelje nedogodovali su i zbog neizvesnih rokova.

Belgija je tako saopštila da očekuje da će u januaru dobiti samo polovinu planiranih Fajzerovih vakcina zbog logističkih problema, što je ironično budući da se baš u belgijskom gradu Pursu proizvode njihove vakcine protiv korone. Litvanija je isto tako saopštila da joj je ovih dana saopšteno da će njima namenjene doze biti prepolovljene do sredine februara.

„Proizvođač nam je rekao da su isporuke smanjene u celoj Evropskoj uniji”, rekao je Rojtersu portparol litvanskog ministarstva Vijtautas Beniusis.

Manje količine od očekivanih isporučene su početkom januara Italiji, ali je taj problem potom rešen, dok su prve isporuke Španiji kasnile zbog logističkih problema.

Isporuke se odvijaju „po dogovorenom rasporedu”,  naveli su iz Fajzera i dodali da ne postoji problem u proizvodnji, ali da su rokovi ambiciozni i podložni promenama.

Izvor je rekao Rojtersu da je na drugom internom sastanku sa diplomatama u sredu predstavnik Evropske komisije rekao da će isporuke cepiva biti ograničene do marta, a da će se proizvodnja vakcina ozbiljno ubrzati tek od septembra.

Predstavnica Evropske komisije za pregovore sa proizvođačima vakcina Sangra Galina rekla je da je čula za samo tri „relativno manje važne” pritužbe u vezi isporuka vakcina. Iz EU su odbili da komentarišu kritike i pritužbe članica Unije vezano za rokove i broj doza.

Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Proporcionalna podela

Fajzer ima dva ugovora sa EU za isporuku do 600 miliona doza vakcina ove godine. Dogovoreno je da se u drugom kvartalu isporuči 75 miliona, a više kasnije tokom godine. Nije poznato koliko doza će biti distribuirano u prva tri meseca 2021.

Moderna se obavezala da će isporučiti 10 milion doza do kraja marta, a u drugom i trećem kvartalu godine još po 35 miliona doza. Još 80 miliona doza biće isporučeno ove godine, no nije poznato kada.

Proizvođači vakcina nisu objavili detaljne kalendare isporuka za svaku državu članicu EU, koje bi trebalo da dobiju deo vakcina u skladu sa brojem stanovnika. Fajzer je naveo da je u pitanju poverljiva informacija.

Iz sveta i regiona čitajte:

„U ovoj fazi možemo samo da potvrdimo da će doze vakcina biti distribuirane na proporcionalnoj osnovi među državama članicama”, rekao je Modernin portparol.

No, piše Jutarnji list,  čini se da se vakcina ne distribuira ravnomerno.

Njemačko ministarstvo zdravlja objavilo je da će Nemačka, koja ima 83 miliona stanovnika, dobiti gotovo 4 miliona doza Fajzerove vakcine do kraja januara. Rumunija sa četiri puta manje stanovnika u istom periodu očekuje samo 600.000 doza.  Bugarska, koja ima manje od desetine stanovnika Nemačke, očekuje samo oko 60.000 Fajzerovih vakcina.

EU je saoptila da je obezbedila  gotovo 2,3 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa kao i kandidata za vakcine od šest kompanija. Odluke o vakcinama koje su razvili AstraZeneka i kompanija Džonson i Džonson očekuju se krajem januara ili početkom februara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar