Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Građani Evropske Unije koji su se prijavili za boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu, pritvoreni su i preti im deportacija. Dobrotvorna pravna organizacija Bid ("Kaucija za pritvorenike imigrante") saopštila je da tim činom Ministarstvo unutrašnjih poslova krši sporazum o Bregzitu.

Pročitajte još:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije uručilo je državljanima Evropske Unije naredbu da napuste zemlju, čak i ako mogu da dokažu da su se prijavili za boravišni status – prijava koja im daje prava da ostanu u Velikoj Britaniji.

Iako su britanski ministri obećali svim EU državljanima koji su do 30. juna podneli prijavu za boravak da imaju zaštićena prava stečena tom prijavom, ipak su pritvoreni i preti im deportacija. Ovaj potez čini se suprotan obećanju ministara ali takođe i Bregzitu.

Ovo očigledno nepoštovanje sporazuma izazvalo je dve vrste optužbi: da je administracija Ministarstva unutrašnjih poslova „nesposobna“, i da je ovo „hotimičan“ pokušaj da se deportuje što više državljana iz EU-a, prenosi Gardijan.

Dobrotvorna pravna organizacija Bid (Kaucija za pritvorenike imigrante) uputila je pismo rukovodiocu službe za imigracije 29. jula. Izrazila je zabrinutost zbog činjenice da Ministarstvo unutrašnjih poslova namerava da deportuje EU državljane bez razmatranja primljenih prijava za boravišni status. U pismu se dalje navodi da ukoliko do kraja nedelje ne stigne smislen odgovor od Ministarstva, Bid će priložiti zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji. Ovo je značajna bitka za zaštitu prava državljana EU nakon Bregzita, kaže organizacija i upozorava da činjenica da Ministarstvo nije uvažilo prijave, potencijalno utiče na hiljade pojedinaca.

Jedan državljanin Evropske Unije kojeg je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušalo da deportuje u petak, dao je izjavu za Obzerver.

„Trebalo bi da imam neka prava“, požalio se. Bio je pritvoren u Centru za imigraciju, ali je uspeo da izađe uz kauciju nakon što je sudija utvrdio da ne može biti deportovan jer je podneo potrebnu EUSS prijavu (EU Settlement Scheme – EU plan za naseljavanje). Ministarstvo je i dalje osporavalo njegovo puštanje, ne nudeći nikakvo objašnjenje za razlog deportacije, ili pak izvinjenje.

„Igraju se mojim životom i životom moje porodice. To zaista nije u redu“, dodao je državljanin EU, koji je želeo da ostane anoniman.

Pier Maklauf, pravni direktor Bid-a izjavio je: „Izgleda da je Ministarstvo unapred odlučilo o sudbini određenih EU državljana, verujući da će ih se lako otarasiti. Ali namera da se deportuje veliki broj ljudi, gazi pravne zahteve i procedure“. „Bilo kako bilo“, dodao je: „zanemarivanjem pravnih koraka koje su državljani EU preduzeli da ostvare svoja prava, Velika Britanije krši svoje dužnosti koje pišu u sporazumu povlačenja iz Evropske unije“.

Ovaj problem uglavnom se više odnosi na prijave poslate poštom nego na prijave koje su digitalno prosleđene. Aranija Kogulatas, advokat i pravni menadžer Bid-ovog projekta EEA (Evropska Ekonomska Oblast), izjavila je da prijave pristigle poštom uglavnom šalju ugrožene i marginalizovane osobe, uključujući starija lica, kao i ona koja se nalaze u pritvoru ili zatvoru – sve koji nemaju pristup računaru.

„Iako su podneli EUSS prijavu“, dodala je, „EEA državljani lišeni su slobode“.

Svesni poteškoća s kojim se EU državljani suočavaju, ministri su obećali da će osobe koje se nisu prijavile za boravišnu dozvolu, a imaju „valjan razlog“, mogu da se prijave u neodređenom roku.

„Ako u procesu imigracije naiđemo na osobu bez EUSS-a, ali koja ispunjava uslove, pomoći ćemo toj osobi da se prijavi i daćemo joj svu moguću podršku“, rekao je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, i dodao: “ Ako se neko prijavio za EUSS do 30. juna, a nije dobio odgovor, njegova prava su zaštićena sve dok se o dotičnoj prijavi ne donese odluka“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar