Redžep Tajip Ergogan Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmena zarobljenika koju su sprovele Rusija i Ukrajina, a u kojoj je učestvovalo blizu 300 ljudi i uz posredovanje Turske, važan korak ka okončanju rata, izvestila je danas turska televizija NTV.

Među razmenjenima, pet visokih ukrajinskih komandanata stiglo je u Tursku, gde će ostati do kraja rata, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je „velike heroje“, preneo je Rojters.

Kako se navodi u izveštaju NTV, Erdogan je novinarima u Njujorku rekao da je do razmene došlo kao rezultat diplomatskog napora koji je vodio sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Turska je sada dobila rezultat svog verovanja u moć dijaloga i diplomatije“, rekao je on na kraju posete Sjedinjenim Državama.

Članica NATO Turska ima bliske veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i pokušava da balansira odnose kroz rat, odbacujući zapadne sankcije Moskvi, a istovremeno kritikujući ruski napad na Ukrajinu i snabdevajući Kijev naoružanim bespilotnim letelicama, navodi Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ova razmena zarobljenika, koja je obavljena uz posredovanje Turske, važan je korak ka okončanju rata“, kazao je Erdogan.

Dodao je da će nastaviti njihove napore za postizanje mira i stabilnosti u budućnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)