Foto:Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je džamiju na trgu Taksim u Istanbulu, istu onu zbog koje je 2013. sekularna opozicija pokrenula talas protesta. Kako piše BBC, hiljade ljudi prisustvovalo je ceremoniji otvaranja, a zbog ograničenog broja unutar same džamiije mnogi su namaz obavili na samom trgu ispred džamije.

PROČITAJTE JOŠ:

Džamija se nalazi na istaknutom mestu pored javnog prostora koji se tradicionalno smatra simbolom sekularne turske republike. Na njemu se takođe nalazi i spomenik sekularnoj turskoj republici i njenom utemeljitelju Mustafi Kemalu Ataturku.

„Taksim džamija sada zauzima istaknuto mesto među simbolima Istanbula. Ako Bog da, to će ostati do kraja vremena“, rekao je Erdogan nakon što je na tom obavio džumu-namaz.

Foto:Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Takođe je rekao okupljenima da je izgradnja džamije pobeda nad demonstrantima koji su se usprotivili da trg Taksim ima bilo kakav verski ton, dodajući da „ovu inicijativu sada ništa ne može zaustaviti“.

Erdogan je prvi put razgovarao o tome da želi džamiju na trgu Taksim dok je bio gradonačelnik Istanbula 1990-ih godina.

„Nije bilo čak ni molitvene sobe, a vernici su morali namaz obavljati na novinama“, rekao je okupljenima u petak.

Prisutni vernici na tom mestu pohvalili su izgled nove džamije koja kombinira osmanska obeležja sa savremenim dizajnom i koja može primiti oko 4.000 ljudi.

Foto:Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

No, dok je Turska zemlja s muslimanskom većinom, kritičari su optužili Erdogana da aktivno pokušava promeniti tursku sekularnu osnovu.

Planovi za izgradnju džamije u istanbulskom parku Gezi, na području trga Taksim, izazvali su talas protesta – kako u gradu, tako i solidarnih protesta širom sveta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar