Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia, Printscreen/YouTube/REİS SEDAT PEKER

Poznati turski mafijaš Sedat Peker, koji se nalazi u bekstvu, optužuje vlast za kriminal kao i to da su bili saučesnici u njegovom bekstvu. Istraživači kažu da su optužbe dodatno narušile popularnost turskog predsednika Erdogana i njegove stranke.

Pročitajte još:

Mafijaš i „kum“ Sedat Peker je videoporukama pridobio ljude na internetu. Na Jutjubu je objavio pet snimaka, svaki je postao viralan i praktično diktirao sutrašnje naslovne strane novina.

Peker optućuje poznate političare iz vladajuće stranke da su umešani u ubistva, silovanja, šverc droge, zloupotrebu moći i druge kriminalne radnje.

U isto vreme, kako kaže ovaj mafijaš, turska vlada ga je godinama štitila od krivičnog gonjenja, čak je od nje dobio i policijsku zaštitu.

U porukama Peker posebno cilja na ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soluja.

Ministar ga je navodno upozorio da je protiv njega pokrenuta istraga, a on je zatim pobegao iz Turske kako bi izbegao zatvor, tvrdi Peker u jednom od videa.

Sada je ministar na tankom ledu. Budući da vlasti nisu istražile navode Pekera, pozivi opozicije ministru Sojluu da podnese ostavku sve su jači. Pošto do sada nije pokrenuta istraga, još uvek nije jasno šta je istina, a šta nije.

Peker, koji je pobegao u inostranstvo u januaru prošle godine, odavno je poznat turskoj javnosti. Smatra se veteranom turskog podzemlja, nekoliko puta je odgovarao pred sudom, a osuđen je i za „osnivanje zločinačke organizacije“.

Erdogan: Mafijaške bande su otrovne zmije

Nastup na Jutjubu predstavlja dodatno narušavanje imidža Redžepa Erdogana. Turski predsednik je ćutao sve do o Pekerovog otkrića da o sedmicama, kada je Erdogan je bio prisiljen da zauzme stav.

„Ispunjava nas tugom kad vidimo da u našoj zemlji postoje jadni i nedostojni ljudi, koji se oslanjaju na pomoć mafijaških bandi. Baš kao terorističke organizacije, i kriminalne bande su iste otrovne zmije“, rekao je Erdogan nakon sednice Vlade.

Politikolog Ibrahim Uslu iz Centra za društvene studije u Ankari smatra da je Erdoganova izjava došla prekasno.

„Ako jedan čovek, koji je pobegao iz zemlje, kleveće i vređa vlast, vladajuća stranka AKP mora odmah da deluje i napravi Anketni odbor u parlamentu“, kaže Uslu.

Politikolog misli da je ovo fijasko za Erdoganovu partiju i da je kod ljudi ostalo malo poverenja u pravosuđe i pravnu državu.

Istraživači javnog mnijenja ističu da tvrdnje Pekera već negativno utiču na popularnost vladajuće stranke. Prema istraživanju turskog instituta Metropol, podrška AKP-u iznosi 27 odsto, što je pad od neverovatnih 33 odsto u odnosu na izbore u junu 2018. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar