Sedat Peker, Turska mafija
Foto: Printscreen/YouTube/REİS SEDAT PEKER

Francuski list "Mond" piše da preko pola miliona Turaka preko jutjuba strastveno prati svaku epizodu ispovesti iz zemlje izbeglog vodje turske mafije Sedata Pekera, koji neuvijeno priča i o svojim vezama s vrhovima vlasti, a koji se, pošto je protiv njega pokrenuta istraga "2019. sklonio u Crnu Goru, uz zvanično objašnjenje da tamo ide da pohadja univerzitetske studije"."Mond" navodi da su ispovesti šefa mafije "uspalile strasti u turskoj javnosti", jer je on otvoreno objašnjavao veze sa sadšnjim turskim ministrom unutrašnjih poslova Sulejmanom Sojluom, bivšim ministrom policije Mehmetom Agrarom, kao i bivšim ministrom finansija Beratom Albajrakom koji je zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pročitajte još:

Pariski dnevnik javlja i da je „mafijaški bos Peker u januaru 2021. uhapšen u Severnoj Makedoniji i potom proteran na Kosovo, a trag mu se gubi negde izmedju Balkana i Dubaija, gde se izgleda sklonio“. „Otud“, dodaje se u napisu, „ova malo preporučljiva ličnost, ali snabdevena beležnicom upotrebljivih adresa, sada sredjuje račune sa svojim bivšim zaštitnicima“.

„Mond“ navodi da „mnogo zanimljivija od televizijskih serija, manje predvidljiva od rasprava na društvenim mrežama, ova pojavljivanja svake nedelje na jutjubu mafijaškog vodje Sedata Pekera, raspaljuju strasti u Turskoj, gde su tri nedelje ‘zaključavanja’ (zbog korona virusa), od 29. aprila do 17. maja, unekoliko umrtvila svesti“.

„Pedesetogodišnji gangster, više puta zatvaran zbog prevara, ubistava i zločina u svojoj bandi je ispovestima razbio monotoniju iznoseći ‘prljav veš’ svojih veza s visokim zvaničnicima turske države, za koje on tvrdi da su upleteni u svet kriminala“, prenosi francuski list.

 

I kad god se jednom nedeljno pojavi u epizodi na jutjubu, koju prati redovno preko pola miliona Turaka, Peker poruči da „ništa nije završeno, još ćemo o tome govoriti“.

U Crnu Goru na „univerzitetske studije“

„Mond“ takodje piše da „mafijaš, ne bez žala, u više navrata spominje ministra Sojlua koji mu je, kako tvrdi, slao policajce kao telesnu gardu i čak mu dojavio da je protiv njega pokrenuta sudska istraga, pa mu je savetovao da se negde skloni“. „Sedat Peker nije ništa oklevao i 2019. se smestio u Crnoj Gori, zvanično da bi pohadjao univerzitetske studije“, dodaje pariski dnevnik.

I, kako ističe, „Pekar voli da priča, pa kaže da je iz svoje zemlje pobegao zbog lične netrpeljivosti koju prema njemu ima zet turskog predsednika“.

„Mond“ piše da „Pekerovi navodi bacaju surovo svetlo na ponašanje dela turske islamsko-nacionalističke elite, upletene u šverc, iznudjivanja i ubistva“.

Mafijaški bos, prema izveštaju francuskog dnevnika, „pored ostalog je obelodanio kako su bivši ministar policije Mehmet Agar i njegov sin Tolga Agar, sada poslanik vladajuće stranke AKP, navodno imali ključnu ulogu u ubistvu 2018. kazahtanskog novinara Jeldana Kaharmana“.

Takodje, da je jedna devojka, kad je najavila sudsku tužbu protiv poslanika Agara, pronadjena mrtva, dok je zvanična istraga zaključila da je reč o „samoubistvu vešanjem“ i slučaj je stavljen ad akta.

„Mond“ napominje da su kazivanja mafijaškog šefa izazvala poplavu komentara na društvenim mrežama i nelagodnost u vladajućoj stranci AKP, pa je Džemil Čiček, član predsednikovog savetodavnog tela, zatražio istragu protiv porodice Agar.

Bivši ministar policije Agar je zbog sumnji za upletenost u ubistvo i organizovanje oružane grupe podneo ostavku i osudjen na pet godina zatvora, a pušten je na slobodu posle godinu dana, zaključuje francuski list.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar