Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/MO

Izbor novog odbora direktora Elektroprivrede juče je izazvao prvu veću krizu unutar Vlade, jer je na zahtev premijera Zdravka Krivokapića promenjena ranije usvojena lista kandidata resornog ministra Mladena Bojanića, što je dodatno poremetio odnose Vlade sa Pokretom za promene, koji mu sprema osvetu jer je izbacio njihovog člana.

Pročitajte još:

Vlada je u četvrtak usvojila listu od sedam kandidata za bord direktora EPCG koju je predložio ministar za kapitalne investicije Bojanić, a juče je na predlog Krivokapića izmenila ovu odluku, tako što je izbacila četiri kandidata i zamenila ih novim imenima. Skupština akcionara EPCG je u podne izabrala novopredloženi sastav odbora direktora.

Na elektronskoj sednici Vlade,  Bojanić se protivio izmeni liste budućih članova odbora, navodeći da su to bili predlozi njega kao resornog ministra nakon sagledavanja svih pristiglih kandidatura. Naveo je i da nije dobra praksa da Vlada ruši planove i kadriranja ministrima u resorima za koje su odgovorni.

Medojevićev tekst naljutio premijera?

Krivokapić je i u četvrtak kada je Vlada usvojila Bojanićev predlog, imao rezerve prema tom sastavu. Do promene je došlo jer je želeo da Demokrate, kojima je postao blizak na nikšićkim izborima, dobiju svog predstavnika. Takođe, prema nezvaničnim navodima, saopštenje predsednika PzP-a Nebojše Medojevića od ponedjeljka u kojem je ponovo izrekao brojne optužbe i uvrede na račun premijera, uticalo je da te partije izgube predstavnika.

Pročitajte i:

Premijer je, navodno, zamerio i to što su prethodno predloženi kandidati svi inženjeri i muškarci, jer je smatrao da makar po jedan član treba da bude ekonomista i pravnik, kao i da više žena mora da bude u upravama kompanija. Sada je u odboru pravnik Marković i ekonomistkinja Čizmović, koja je i jedina ženu od sedam članova.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija juče nisu želeli da komentarišu odluke o promeni njihovih kandidata, upućujući na kabinet premijera, odakle takođe nije stigao odgovor.

PzP sprema odgovor Krivokapiću

Poslanica Pokreta za promene Branka Bošnjak navela je da se protiv ovakve odluke premijera pobunilo nekoliko ministara, kao i da će Krivokapić od Pokreta za promene dobiti „odgovor koji zaslužuje“.

„Očigledno je, sad već po ko zna koji put, da Krivokapić ne drži reč i ne poštuje ni svoj princip niti javni interes. Poigrava se sa uglednim i ostvarenim ljudima koji imaju sve reference i istaknuti su stručnjaci u svojim oblastima, da bi kreirao svoj interesni lobi ili radio u interesu nekog lobija koji će kontrolisati najznačajniji crnogorski resurs. Čak ide toliko daleko da dojučerašnje istaknute članove DPS-a stavlja u bord EPCG kao najznačajnijeg privrednog subjekta Crne Gore. Takođe, stav Vlade je bio da ne mogu penzioneri biti u bordovima, pa su odbili neke vrhunske stručnjake i profesore UCG, ali kada je u pitanju Krivokapićev interes onda i taj stav više ne važi. On se sa tolikom lakoćom poigrava sa ljudima da je to nedopustivo, da ne kažem neku grublju reč”, kazala je Bošnjak.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar