Evropski parlament
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropski parlament zaustavio je danas ratifikaciju novog investicionog sporazuma sa Kinom, sve dok Peking ne ukine sankcije političarima iz EU, produbljujući time jaz u kinesko - evropskim odnosima i uskraćujući kompanijama iz EU bolji pristup Kini.

Rezolucija o zamrzavanju ratifikacije doneta je sa 599 glasova za, 30 glasova protiv i 58 suzdržanih, navodi agencija Rojters.

Sveobuhvatni sporazum o ulaganju između EU i Kine, koji je dogovoren u decembru nakon sedmogodišnjih pregovora, trebalo je da kompanije iz EU izjednači na kineskom tržištu i time „zacementira“ status Pekinga kao pouzdanog trgovinskog partnera.

POGLEDAJTE JOŠ:

Peking je, međutim, u martu uveo sankcije protiv 10 političara EU u odgovoru na zapadne sankcije kineskim zvaničnicima optuženim za masovna hapšenja muslimanskih Ujgura na severozapadu Kine.

Kineske sankcije odnose se na pet članova skupštine EU i njenog pododbora za ljudska prava.

„Svojim sankcijama Kina je napravila pogrešan proračun. Trebalo bi da uče na svojim greškama i preispitaju ih. Zbog kineskih sankcija sveobuhvatni sporazum o ulaganju stavljen je u zamrzivač“, rekao je Rajnhard Butikofer, nemački zakonodavac iz EU kojem je Peking uveo sankcije.

Poslanici EU kažu da kineske sankcije nemaju uporište u međunarodnom pravu, dok se mere bloka, poput britanskih i američkih odnose na zloupotrebu ljudskih prava prema poveljama Ujedinjenih nacija.

Peking poriče bilo kakvo kršenje ljudskih prava.

Kako Rojters navodi, zastoj u ratifikaciji sporazuma je prepreka i za Kinu i za EU. Ratifikacija bi omogućila veću zaštitu evropskih investicija i prava intelektualnog vlasništva u Kini, dok se Kina nadala poboljšanju međunarodnog ugleda kao pošten i poštovan trgovinski partner, kažu evropske diplomate.

Aktivisti i stručnjaci za prava Ujedinjenih nacija kažu da se najmanje milion muslimana nalazi u logorima u Sinđanu. Aktivisti i neki zapadni političari optužuju Kinu za mučenja, prisilni rad i prinudne sterilizacije. Kina negira kršenje prava u Sinđanu i navodi da njeni kampovi pružaju stručno obrazovanje i da su potrebni u borbi protiv ekstremizma.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar