Foto:EPA-EFE/SARAH SILBIGER

Dr Entoni Fauči, vodeći američki ekspert za infektivne bolesti, zadobio je poštovanje prvenstveno u Sjedinjenim Državama zbog svoje sposobnosti da ljudima jednostavno objasni naučne činjenice bez ikakve snishodljivosti i Amerikanci u njega imaju – ili bi makar trebalo – poverenja. Fauči, međutim, ima još jednu veštinu, sada jednako važnu, zbog koje je osvojio naklonost ljudi; uspeva da ukaže na sve Trampove izmišljotine, a da nijednog trenutka ne kaže da ovaj nema pojma o čemu priča.

Miran, staložen, stručan, jednostavno čovek od poverenja, koji ume da ispravi političare, a da im se ne suprotstavi direktno – po svim ovim osobinama, američki stručnjak, složili su se neki, dosta podseća na našeg cenjenog epidemiologa dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba Srbije za borbu protiv koronavirusa.

Predsednik je tako izašao i samouvereno saopštio da će vakcina protiv koronavirusa biti spremna “uskoro”. Fauči odmah iza njega, bilo da je na brifingu za medije ili okruglom stolu u Beloj kući, mirno iznosi preciznije procene da vakcina neće biti spremna još najmanje godinu dana.

Tramp je rekao da ćemo moći da “izlečimo” koronavirus. Fauči je objasnio da je u toku istraživanje mogućnosti antivirusnih lekova da ublaže simptome bolesti. Tramp je rekao da će virus nestati s prolećem. Fauči je rekao da možda hoće, ali da, pošto je virus nov, možda baš i neće.

Trampov bezobrazluk je eskalirao na jednom od poslednjih brifinga kada je novinar CNN-a pitao Faučija šta nauka kaže o hlorokinu čiju upotrebu toliko zdušno predsednik zagovara, a taman kada je Fauči zaustio da, kao i inače, objasni da hlorokin nije to što predsednik tvrdi da jeste, Tramp ga je prekinuo i konferencija za medije je bila ubrzo gotova pošto se predsedniku nije dopalo pitanje.

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds

Upravo su eskperti poput Faučija ti koji bi trebalo da se obraćaju javnosti u trenutku krize u kakvoj se sada nalaze koliko Amerika, toliko – a možda i više – ostatak sveta. Kada nastupi kriza javnog zdravlja, piše Njujork tajms, kredibilitet imaju naučnici, ne političari.

I Fauči se ne libi da komunicira s javnošću. Neko ga je čak jednom u šali pitao ima li dvojnika, pošto se čini da je svuda, a Njujork tajms dodaje da je Fauči postao glavni “objašnjavač” delom i zato što su drugi naučnici ostavili vakuum u medijskom prostoru pošto ne žele da se eksponiraju ili ih je Trampova administracija optužila da preuveličavaju kada govore o opasnosti koju novi koronavirus predstavlja.

Istina je da ni Faučiju nije lako; treba stajati pored narcisoidnog lidera kakav je Tramp, predsednika koji prosipa dezinformacije i širi lažne vesti na Tviteru kao poslednji trol, treba odbraniti nauku pred neznalicama i šarlatanima koje je Tramp oko sebe okupio.

Fauči je prilično vešt u tome da diskretno ispravi Trampa, a da ga ne uvredi, jer ako se Tramp uvredi, to nikome ne bi išlo u korist. Svestan je da Tramp podriva kredibilitet naučnih činjenica, stručnu javnost i proverene informacije koje su građanima potrebne, ali je isto tako svestan toga da Trampu valja ići niz dlaku kada je to neophodno jer će u suprotnom uskratiti struci da na adekvatan način informiše javnost.

“Ne želite da uđete u rat sa predsednikom”, rekao je Fauči za Politiko.

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds

Kasnije je, na pitanje kako reaguje na “neistine koje predsednik izgovara tokom konferencija za novinare”, odgovorio : “Ne mogu da skočim ispred mikrofona i oborim ga dole. Pokušavamo da ispravimo neke stvari da bi informisanje bilo bolje svaki sledeći put”.

Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti od 1984. godine i savetovao je šestoricu američkih predsednika. Štaviše, nije ovo njegova prva epidemija. Učestvovao je u borbi protiv HIV-a, SARS-a i pandemije svinjskog gripa 2009, MERS-a i ebole. Zato je valjda na neki način znao da će nova pandemija uslediti i pre nego što su Sjedinjene države postale novo žarište.

Kada su u januaru počeli da stižu izveštaji o neobjašnjivoj respiratornoj infekciji koja se širi kineskim Vuhanom, Faučiju se upalila lampica.

“Odmah sam rekao da definitivno deluje kao neka vrsta koronavirusa nalik SARS-u”, rekao je Fauči. “Čim je utvrđeno o čemu je reč, sazvao sam sastanak ljudi na vrhu i rekao: ‘Hajde da odmah počemo da radimo na vakcini.’”

Fauči je državni službenik, i to jedan od najplaćenijih, a pod njegovom nadležnošću je budžet težak 5,89 milijarde dolara za ovu fiskalnu godinu. Tramp je, doduše, predložio rezanje tog budžeta za 769 miliona dolara, ali je Kongres odbio predlog.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

 

Pročitaj i:

Fauči, takođe, ume i s Kogresom. Njegove kolege kažu da ume da ponekad pretera kada govori o potencijalnim dostignućima i planovima naučne zajednice – poput vakcine protiv HIV-a i univerzalne vakcine protiv gripa koju ne bi bilo neophodno primati svake godine – ali da je taj entuzijazam zapravo igra koju Fauči pleše da bi od Kapitol hila dobio neophodan novac za istraživanja; on igra ulogu večno optimističnog naučnika koji je siguran da je lek za sve odmah iza ugla i zasad je makar u milosti Kongresa.

Kažu i da je dobar kolega – zapravo neobično kolegijalan po uzusima vašingtonske birokratije – što mu je donelo naklonost struke.

Kada su aktivisti za borbu protiv AIDS-a organizovali demonstracije ispred njegovog instituta 1988. godine sa zahtevom da se testiraju eksperimentalni lekovi, Fauči je iznenadio i same lidere pokreta kada ih je pozvao u svoj kabinet da porazgovaraju. Protest se završio dogovorom o saradnji na široj dostupnosti lekova bez kompromitovanja kliničkih ispitivanja koja su bila neophodna da bi se utvrdilo koji lekovi zapravo daju rezultate – taj pristup je kasnije primenjivan i u drugim bolestima.

“Ima mnogo naučnika svetske klase, ali Toni poseduje poseban sklop veština”, rekla je za Njujork tajms doktorka koja je i njegova koleginica. “Sposobnost da komunicira, integritet i razumevanje političkih okolnosti – dobro zna kako da se kloni politike kako bi zaštitio naučnike.”

Fauči sada i sam pripada najranjivijoj grupi; novi koronavirus najopasniji je – i neretko smrtonosan – za ljude njegovih godina. Ali doktor Entoni Fauči se ne da. Ne brine ga ni što se našao na meti ekstremne desnice koja ga na društvenim mrežama pod heštegom #FauciFraud „raskrinkava“ da je njegov jedini posao, u stvari, da podriva Trampovu administraciju i predsednikov autoritet.

“Nisam zabrinut za sebe”, rekao je. “Brine me posao koji moram da obavim.”