Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je moguće da će Rusija potpuno prekinuti isporuku gasa u Evropu.

„Potpuni prekid dotoka gasa je verovatan scenario.  Moramo da budemo proaktivni. Moramo da se pripremimo za potencijalni potpuni prekid ruskog gasa. Spremamo se za najgore, a nadamo se najboljem“, rekla je predsednica EK.

Iz tog razloga, Evropska komisija objavila je danas planove za hitne slučajeve, čiji je cilj smanjenje potražnje gasa u Evropskoj uniji.

Vladimir Putin, gas, benzin, benzinska stanica, pumpa, nafta, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Peter Kovalev / TASS / lex van lieshout fotografie / AFP / Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Fon der Lajen je još jednom istakla da Rusija koristi gas kao oružje i pozvala Evropu da se ujedini kako bi smanjila upotrebu gasa, ali i stvorila sigurnosnu mrežu za sve zemlje.

Šta čini plan EK?

Plan za vanredne situacije predlaže državama članicama da se uključe u dobrovoljne mere za smanjenje potrošnje.

Od svih zemalja članica EU traži se da smanje potražnju za gasom za 15 odsto između avgusta i aprila. Predlog takođe omogućava Briselu da pokrene hitnu proceduru koje zahteva obavezno smanjenje potražnje za gasom u celom bloku.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovo je signal svim javnim organima, potrošačima, domaćinstvima, vlasnicima javnih zgrada, snabdevačima strujom i da sada moraju preduzeti vanredne i brze mere za uštedu gasa“, navodi se u predlogu.

Zemlje EU su u velikoj meri odgovorne za sopstvene energetske politike. Za predlog plana za vanredne situacije potrebno je odobrenje država članica pre nego što stupi na snagu.

Evropske vlade takođe pažljivo prate da li će ruski gas kroz gasovod Severni tok 1 ponovo početi da teče, kako je planirano nakon perioda održavanja gasovoda.

BONUS VIDEO „Zavisimo od Evrope, a mogli smo da izvozimo struju“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare