gazprom gasprom nemačka berlin
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Ruski Gasprom proglasio je "višu silu" (force majeure) u isporuci gasa u Evropu najmanje jednom velikom kupcu, navodi se u pismu ove kompanije koje će dodatno povećati strahove na starom kontinentu od nestašice goriva.

Pismo je datirano 14. jula a Rojters je imao uvid u njega u ponedeljak, 18. jula, i kako se navodi, ima za cilj da zaštiti Gasprom od plaćanja kompenzacije za prekinute isporuke, ali rizikuje eskalaciju tenzija između Rusije i Zapada zbog invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

U pismu se navodi da Gasprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa, ne može da ispuni svoje obaveze snabdevanja zbog „vanrednih“ okolnosti.

Rečeno je da klauzula o „višoj sili“, na koju se Gasprom poziva, omogućava prekid ugovorne obaveze zbog faktora izvan njegove kontrole, koja retroaktivno važi od 14. juna.

Rojtersov izvor, koji je tražio da bude anoniman, rekao je da se pismo odnosi na gasovod Severni tok 1, glavni put snabdevanja Nemačke i šire.

Za sada nema komentara Gasproma.

Gasovod Severni tok 1 je zatvoren zbog godišnjeg održavanja, koje bi trebalo da se završi 21. jula, ali neki od Gaspromovih evropskih kupaca su nervozni pribojavajući se da snabdevanje neće biti nastavljeno.

Jedna od njih, austrijska naftna i gasna grupa OMV, saopštila je u ponedeljak da očekuje nastavak isporuke gasa iz Rusije kroz gasovod Severni tok 1 kako je planirano.

Čak i pre nego što je Severni tok počeo remont 11. jula, Gasprom je 14. juna smanjio isporuke kroz gasovod ispod Baltičkog mora u Nemačku, navodeći kao razlog odlaganje slanja turbine koju je u Kanadi održavao dobavljač opreme Simens Energi.

Gaspromova izjava o „višoj sili“ stupa na snagu od 14. juna, oslobađajući ga bilo kakve nadoknade za neispunjavanje obaveza od tada.

Evropska unija, koja je uvela sankcije Moskvi, nastoji da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali želi da se snabdevanje za sada nastavi dok razvija alternativne izvore.

Isporuke ruskog gasa su smanjene preko glavnih ruta, uključujući Ukrajinu, Belorusiju i Severnim tokom 1 ispod Baltičkog mora.

***

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar