Putin, Erdogan
Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin doživeo je jedno od najvećih poniženja i to od svog bliskog saradnika, turskog kolege Redžep Tajip Erdogana, koji ga je ostavio da ga sam čega pred hrpom novinara čak 50 sekundi. Ali, ovo nije prvi put da jednog od najmoćnijih ljudi na planeti turski sultan dovodi u neprijatnu situaciju.

Naime, pre šest godina u Sankt Peterburgu dogodila se gotovo identična situacija. Tada su se dva državnika susrela na samitu zemalja G20.

To je bio prvi sastanak licem u lice po prvi put od kada je tursko vazduhoplovstvo oborilo ruski avion novembra 2015. godine, što je uzokrovovalo tenzije u odnosu ova dva lidera.

To je bio i prvi Erdoganov izlet u Sankt Peterburg nakon neuspelog puča u Turskoj i žestokog obračuna koji je zaoštrio odnose između Ankare i njenih zapadnih saveznika.

Analitičari su tada smatrali da Putin bi mogao da vidi priliku da obnovi odnose Rusije i Turske nakon što je Erdogan optužio zapad, a posebno SAD, da podržavaju terorizam u Turskoj. To se na kraju ispostavilo kao tačno.

Pročitajte još:

Ipak, čini se da je Erdogan bio obazriviji po pitanju obnavljanja prijateljstva sa Putinom. Ruski predsednik je potpuno sam, u sobi za prijem, čekao tursku delegaciju čak 87 sekundi. Tih minut i nekoliko sekundi takođe su blicevi bili upereni u njega, a on je pokušavao da sakrije nervozu. Ipak, njegova gestikulacija pokazivala je drugačije.

Erdogan ga ponovo „ostavio na čekanju“

Sada, šest godina kasnije, ponovila se gotovo identična situacija. Nakon samita u Teheranu, bio je upriličen i razgovor turskog i ruskog lidera.

Ali, Erdogan je ponovo kasnio. Novinari su zabeležili trenutak kada je Putin ušao u prostoriju i očekivao Erdogana da mu se pridruži, ali umesto toga, ostao je da stoji sam ispred objektiva.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Na snimku koji je snimljen uoči sastanka u utorak vidi se kako se Putin vrpolji, premešta sa noge na nogu i nelagodno se smeška skoro čitav minut pre nego što ga Erdogan konačno dođe.

Kada se Erdogan na kraju pojavio, Putin je pustio-nezadovoljno odmahnuo rukama ka njega.

„Onih 50 sekundi koje je Erdogan naterao Putina da čeka i izgleda iznemoglo govori o tome koliko se toga promenilo rata u Ukrajini“, rekla je Džojs Karam, viši dopisnik medijske organizacije National Njuz.

Inače, Putin je poznat kao lider koji namerno drži svetske lidere na čekanju ponekad i satima. Putin je 2003. zakasnio na kraljicu 14 minuta, a godinu dana ranije držao je roditelje dece poginule u avionskoj nesreći da čekaju dva sata na groblju.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Putin je zakasnio sat vremena na svom sastanku sa papom Franjom u Vatikanu u junu 2015.

Godine 2018. tadašnji američki predsednik Donald Tramp čekao je 45 minuta uoči zakazanog samita u Helsinkiju sa ruskim predsednikom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Angela Merkel je 2014. godine čekala četiri sata i 15 minuta na sastanak sa Putinom, dok je Viktor Janukovič, kada je bio ukrajinski predsednik, jednom čekao četiri sata pre nego što je seo sa ruskim liderom.

Kasnio je i na sastanak sa Erdoganom u Moskvi 2020. na kojem je turski predsednik čekao toliko dugo da uđe u salu za sastanke da je seo. Turski mediji su tada izvestili da su Erdogan i njegova pratnja ostali poniženi pošto su bili primorani da čekaju u predsoblju. Zbog toga mnogi sugerišu da je ovo njegova „slatka osveta“.

BONUS VIDEO Godišnjica krvave turske noći

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar