Sauli Ninisto i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXANDER VILF/ KREMLIN/SPUTNIK/POOL MANDATORY CREDIT

Finski predsednik Sauli Niniste je čovek koji dugi niz godina sarađuje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Kako gotovo svakodnevno rastu tenzije na ukrajinskoj granici, Niniste često daje savete francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i drugim svetskim liderima koji pokušavaju da shvate kako razmišlja Vladimir Putin.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni znaju da ja poznajem Putina, pa me često pitaju šta mislim o nečemu. I sa druge strane je tako, Putin mi ponekad kaže – pa zašto ne preneseš svojim zapadnim prijateljima“, kaže Niniste.

Njegova uloga, kako sam ističe, nije samo posredničke prirode, već služi i kao tumač koji zavađenim stranama objašnjava drugi ugao.

Kada je dugogodišnja nemačka kancelarka Angela Merkel napustila politiku, svet je ostao bez osobe koja je godina pregovarala sa Putinom, a tu je na scenu stupio Ninista.

Sauli Niniste i Vladimir Putin Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ipak, finski predsednik uopšte nije optimističan. Pre i posle poslednjeg dugog razgovara sa Putinom prošlog meseca, primetio je promenu kod ruskog kolege.

„Njegovo stanje uma, odlučnost – to je očigledno drugačije. Verovao je da je Putin osećao da mora da iskoristi priliku koju ima“, rekao je Niniste.

Suprotstavljene strane su osporile sporazum iz Minska za koji su Rusi insistirali da se poštuje. Preostale opcije su se svele na to da Rusija vrši pritisak na Evropu i izvlači zahteve od SAD-a u doglednoj budućnosti, ili kako je rekao Niniste –  rat.

Ovakvo otvoreno iznošenje informacija, učinilo je finskog predsednika izuzetno popularnim u njegovoj zemlji. Neki ga porede sa Urhom Kekonenom, koji je vlast preuzeo 1956. godine i vladao je Finskom 25 godina, tokom takozvanog perioda „Finlandizacije“ u vreme Hladnog rata.

Vladimir Putin i Sauli Niniste Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

„Volimo ga“, rekao je Juha Erikson, dok je prodavao kožu irvasa, konzervirano meso medveda i sedviče sa dimljenim losoom na pijaci. „Moja generacija je imala Kekonena i on je bio otac zemlje. I on je tako nešto. Šteta što uskoro mora da napusti funkciju“, dodao je.

Niniste odbacuje hiperbolične priče da je neka vrsta šaptača Putinu.

„Preterivanje je da nekako znam više o Putinu ili njegovom razmišljanju“, rekao je on.

Očigledno je oprezan kad je u pitanju narušavanje veze koju je negovao tokom decenije, uključujući mnoge sastanke, bezbroj telefonskih poziva i utakmicu hokeja na ledu. Upitan ko je bolji, diplomatski je odgovorio: „Igram ceo svoj život“.

Međutim, on jeste ukazao na neke konkretne prednosti. Nakon što je dobio podršku Merkelove, rekao je da je 2020. godine pitao da li će Putin dozvoliti da se Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider koji optužuje ruske operativce da su ga otrovali, prebaci u Nemačku na lečenje. Kancelarija Navaljnog se kasnije zahvalila finskom predsedniku.

„On je dobra osoba kada želite da razumete šta se dešava u severoistočnom uglu Evrope, a posebno ako želite da razumete razmišljenje predsednika Putina“, rekao je Aleksandar Stub, bivši premijer i ministar spoljnih poslova, koji je pratio finskog predsednika na sastancima sa Putinom.

„On je glavni um u politici moći i u pronalaženju prave ravnoteže“, dodao je on.

Niniste svoju moć crpi iz kritičnog sastanka za nacionalnu bezbednost koji on vodi i iz Ustava koji kaže da spoljnu politiku „vodi predsednik republike u saradnji sa Vladom“.

Finski zvaničnici kažu da Niniste privatno gubi svoju diplomatsku skromnost i da je poznat po svom dugom političkom pamćenju.

Unutrašnja politika je teren premijera, a trenutno tu dužnost obavlja Sana Marin, 36-godišnja aktivistkinja protiv klimatskih promena koja je u januaru izazvala gnev presednika kad je novinarima kazala da je ‘malo verovatno’ da će Finska postati članica NATO-a za vreme njenog mandata.

„Nije nastala veća šteta“, kazao je tada predsednik, vidno se suzdržavajući. Na pitanje da li je njen komentar bio konstruktivan, kazao je: „Ponoviću: nije nastala šteta“.

Vladimir Putin i Sauli Niniste Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Uprkos prisećanju da je Putin rekao jednom da će finski prijateljski sused postati neprijateljski vojnik ako uđe u NATO, Niniste, koji se hvali impresivnom finskom artiljerijom, često tvrdi da Finska ima pravo da postane članica alijanse.

„I to sam ja rekao Putinu, vrlo jasno“, rekao je on.

Niniste je takođe direktno razgovarao sa drugim liderima za koje je sugerisao da su pretnje demokratiji. Na nezaboravnoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući 2019. godine, on je direktno pogledao tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i rekao: „Imate sjajnu demokratiju. Samo tako nastavite“.

„On ne poštuje institucije“, rekao je Niniste o Trampu u intervjuu, „bilo da se radi o Evropskoj uniji ili NATO-u“.

Finac je pobunu u zgradi američkog Kapitola smatrao zabrinjavajućim znakokm za američku demokratiju.

Ali govoreći o Putinu, Niniste je pokušao da da Trampu neke smernice pre samita u Helsinkiju 2018. godine. Trampu je poručio da „Putin poštuje onoga ko uzvraća“.

Niniste je nešto slično rekao Bajdenu uoči razgovora Putina i Bajdena o Ukrajini prošlog meseca.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram