Bajden i Džonson Foto:EPA-EFE/HOLLIE ADAMS

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je Samit G7 postao "ogroman medijski cirkus", nakon što su lideri vodećih zemalja prodefilovali ispred novinara i americkog predsednika Džoa Bajdena, držaći se ruku pod ruku na plaži dok su razgovarali o demokratiji sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Pod sivim oblacima premijer Džonson i njegova supruga Keri pozdravili su ostale lidere G7 i njihove partnere na specijalno konstruisanom drvenom prolazu pored Atlantika, prenosi Rojters.

Nakon što su se lideri vratili za socijalno distanciranu „porodičnu fotografiju“, nemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala na Džonsona da stane ispred svih, rekavši mu: „Vi ste lider“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednik Francuske je stajao pozadi, razgovarajući sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem, pre nego što ga je Bajden zagrlio, zbog čega se Makron vratio.

Agencija Rojters navodi da su lideri šetali i smejali se, držeći se ruku pod ruku dok su razgovarali o državnim pitanjima.

Iz Jelisejske palate su rekli da su Makron i Bajden razgovarali o tome „kako da načine demokratije još efikasnijim za srednju klasu, a dotakli su se i Kine, uz ocenu da ne treba da bude konfrontacije, ali da treba zajednički braniti interese i vrednosti.“

Otvarajući samit Džonson je rekao da je to veoma značajan događaj nakon teške pandemije, primetivši da je pred novinarima skup trebalo da bude „lagano ćaskanje između velikih svetskih demokratija, ali se pretvorilo u veliki medijski cirkus u kojem, kako je rakao „jedni druge treba da pozdravljamo po nekoliko puta“.

Kolika je bila „nespretnost“mnogih u insceniranim susretima, Rojters navodi da je američka prva dama DŽil Bajden rekla da se oseća „kao da je na venčanju“.

Bajden je rekao novinarima da idu da plivaju, izdajući naredbu: „Svi u vodu“.

Kada su ga pitali kakva je poruka za predsednika Rusije Vladimira Putina sa kojim se sastaje, Bajden je kratko odgovorio – „reći ću vam poruku nakon što se sretnem sa njim“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar