Džef Bezos i Oliver Dimen. Foto: Blue Origin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia, AFP / AFP / Profimedia

Oliver Demen (18) pridružiće se Džefu Bezosu, milijarderu i osnivaču kompanije "Amazon", na turističkom putovanju u svemir 20. jula. Let u svemir, organizuje Bezosova kompanija, a Demen u svemir putuje umesto anonimnog pobednika javne aukcije koji je mesto na letu platio 28 miliona dolara, pa odustao. Pored mladog Demen na let će se ukrcati i Bezosov brat Mark, ali i Voli Fank (82), koja će tako postati najstarija astronautkinja u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobednik aukcije nije mogao da putuje „zbog gužve u rasporedu“, objavila je Bezosova kompanija „Blu oridžin“.

Oliver Demen, koji putuje umesto njega sin je Džesa Dimena, direktora „Somerset Capital Partners“, piše BBC. Stariji Demen trebalo je da bude putnik na prvom letu, ali je odlučio da umesto njega putuje njegov sin, inače, student fizike, prenosi CNN.

Demen je, prema navodima „Blu Oridžina“, fasciniran svemirom i raketama od svoje četvrte godine. Sa njim će putovati i 82-godišnja Voli Fank, koja će tako postati najstarija osoba u svemiru. Ostali putnici u raketi „Nju šepard“ su sam Džef Bezos i njegov brat Mark. „Blu oridžin“ nije objavio koliko je Demen platio kartu.

Kompanija planira da lansira svoje putnike na više od 100 kilometara iznad površine Zemlje i tako im omogući da iskuse mikrogravitaciju. Kapsula će se zatim vratiti na Zemlju pomoću padobrana, a putovanje bi trebalo da traje oko deset minuta.

Džef Bezos. Foto: Blue Origin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ponuda od 28 miliona dolara

Ponuda od 28 miliona dolara bila je daleko veća nego što se očekivalo da će se pojaviti na aukciji.

„Blu Oridžin“ je donirao novac svojoj neprofintoj grupi „Klub za budućnost“ koja je usresređena na podsticanje naučnog i tehničkog obrazovanja među decom. „Klub za budućnost“ je donirao 19 miliona dolara od tog novca raznim neprofitnim organizacijama usmerenim na svemir, uključujući stipendiju Bruk Ovens i čuveni svemirski kamp u Alabami, prenosi CNN.

„Blu Oridžin“ je proveo veći deo poslednje decenije radeći na raketi „Nju Šepard“ kroz seriju uspešnih probnih letova koji su u potputnosti automatizovani. Kompanije prošlog meseca objavila da je konačno spremna da započne zakazivanje letova za putnike i da će Bezos biti u prvoj misiji.

Prema veb stranici kompanije, postoji nekoliko ograničenja u pogledu toga ko može da leti u raketi „Nju Šepard“. Svi moraju da budu stariji od 18 godina i moraju da budu u dobroj fizičkoj formi.

Bonus video: Sve šta nista znali o trećoj dozi vakcine protiv korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar