Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović reagovao je na oštre poruke koje su mu premijer Zdravko Krivokapić i drugi uputili nakon što je zakone donesene 29. decembra vratio na ponovno odlučivanje. Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori, te da nastavlja "u višegodišnjem maniru da zemlju tretira kao svoj feud".

„Populistička, politikantska reakcija Zdravka Krivokapića je ispod svakog nivoa. Ali, njegov problem. Nisu valjda on i lideri većine koji su se horski oglasili očekivali da ću biti saučesnik u njihovom protivpravnom postupanju, i daljem podrivanju sistema i državnih institucija. Moraju da se nauče da Skupština ne može donositi odluke bez kvoruma, i da se mimo zakonske procedure ne može potvrditi mandat novom poslaniku bez prethodno pozitivnog mišljenja DIK-a. O radničkim pravima i drugim posledicama po bankarski i ekonomski sistem morali su brinuti kad su bespravno donosili odluke. Ne može ih amnestirati od odgovornosti demagoški pokušaj da za to okrive mene“, napisao je Đukanović na Tviteru.

Dodao je da nisu oni pozvani da sude da li je on prekršio Ustav, te da to provere u Ustavnom sudu.

„No, za njih je izgleda i skupštinski poslovnik nedokučivo štivo.

Zato, dobronameran savet: ne sudite o tome što ne znate. I ne branite vi Crnu Goru od mene. Na kraju, da biste dobili očekivano uvažavanje, i normalnu kohabitaciju, poštujte ustavne nadležnosti i potrudite se da malo vaspitanije komunicirate“, poručio je Đukanović.

Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

 

Podsećamo, Krivokapić je kazao da Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori, te da nastavlja „u višegodišnjem maniru da zemlju tretira kao svoj feud“. Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić tvrdi da je sve u skladu s Ustavom i pozitivnim propisima i veruje da će ponovo biti izglasani svi zakoni. Lider Prave Crne Gore Marko Milačić je mišljenja da je reč „o potezu očajnika“, dok je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio da će Đukanović biti smenjen ukoliko prekrši Ustav.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar