Berlin vakcinacija
Berlin vakcinacija Foto:HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Profimedia/:John MACDOUGALL / AFP / Profimedia/REUTERS/Michele Tantussi

Dugački redovi pred centrima za testiranje, prazne prodavnice i uskoro manje autobusa i tramvaja? U nemačkom glavnom gradu eksplodiraju brojke novozaraženih koronom.

PROČITAJTE JOŠ:

Venčanje u Berlinu trenutno nije porodično slavlje. Na ceremoniji u gradskoj kući sme da bude samo sedam osoba. Zbog velikog broja zaraženih korona-virusom i u restoranima vladaju stroga ograničenja. A vremenske prilike su loše.

Ipak, mnogi mladi ljudi se ne obeshrabruju: ispred gradske kuće u četvrti Berlin-Šarlotenburg sede na klupi u debelim jaknama, s flašom šampanjca i malom svadbenom tortom. Čuje se glasan smeh. Angela i Johanes upravo su se venčali – u pandemijskim uslovima.

„Morali smo pisanim putem da se prijavimo, a za ceremoniju smo morali da budemo ili vakcinisani ili sveže testirani ili da dokažemo da smo preležali koronu“, priča mlada o ceremoniji koja je, kaže, trajala „10 do 15 minuta“, prenosi Dojče vele.

Berlin vakcinacija
Berlin vakcinacija Foto:John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

„Kada smo rekli ’da’ smeli smo da skinemo maske i poljubimo se. S tako divnim prijateljima i mojim divnim suprugom sve je moguće. Svi smo vakcinisani i pridržavamo se propisa. Više od toga ionako ne možemo da uradimo“, ističe novopečena supruga.

Širi se omikron

Dobro raspoloženje u Šarlotenburgu, loše u Krojcbergu. Tamo je proteklog tmurnog vikenda bilo neuobičajeno mirno. Subotom je obično uvek živo u ulici s mnogim malim prodavnicama, restoranima i kafićima, a sada je tamo samo par prolaznika, prenosi Dojče vele.

Onaj ko želi da našto kupi u nekom butiku, mora da pokaže potvrdu o vakcinissanju ili sveži test. Ali u većini prodavnica nema kupaca. Jedna prodavačica kaže da još nikada nisu imali tako slab promet: zbog velikog broja zaraženih, dodaje, niko se ne usuđuje da nepotrebno izlazi iz kuće.

I zaista, brojke u Berlinu proteklih nekoliko dana drastično su porasle. Virus se pre svega širi u gusto naseljenim delovima grada, tamo gde je incidencija i pre ovog vikenda bila daleko iznad 1.000.

Soj omikron odavno je dominantan. Naučnici iz Centra Maks Delbrik proteklih nedelja ispitivali su berlinske otpadne vode i zaključili: u roku mesec dana omikron je prevladao i potpuno potisnuo deltu.

Berlin vakcinacija
Berlin vakcinacija Foto:HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Profimedia

Dugački redovi ispred centara za testiranje

Zadnjih dana je zbog velikog broja zaraženih prava navala na 12 berlinskih centara za testiranje koje je organizovao grad. U četvrti Veding prošlog vikenda formirao se dugačak red, sve do paralelne ulice. Neki od onih koji stoje u redu žele da uradi PCR-test kako bi saznali da li su li se zarazili, drugima je potreban negativan test kako bi izašli iz karantina, a treći su dobili upozorenje od korona-aplikacije.

Među njima je i jedan mladi par. Kažu da već sat vremena čekaju u redu i pretpostavljaju da će čekati još najmanje toliko. „Sami smo uradili dva brza testa koji su bili negativni. Ali bili smo u kontaktu sa zaraženom osobom i zato želimo da uradimo i PCR-test“, kažu.

Antigenski ili PCR-test?

Mnogo je manji red ispred privatnog centra za testiranje ponuđača „Coronatest.de“. Ta firma širom Nemačke ima 50 centara za testiranje i nudi brze i PCR-testove koji se analiziraju u njihovim laboratorijima, objašnjava za DW šef firme Benjamin Fekersberger.

Berlin vakcinacija
Berlin vakcinacija Foto:John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

PCR-test tu košta između 14,99 i 120 eura u zavisnosti od toga za šta vam je potreban i koliko brzo želite rezultate.

PCR-testovi su očigledno jedina mogućnost za pouzdano utvrđivanje zaraze omikronom. Privatni centri besplatno nude samo brze testove, jer im troškove za njih nadoknađuju gradske vlasti.

Laboratorije za testiranje pred kolapsom

„To je rasprava koju sve vreme pokušavam da vodim sa političarima“, kaže Fekersberger. „Ako uradimo PCR-test za 12 evra neto, a za antigenski brzi test od grada dobijemo 12,50 eura, onda je farsa da grad plaća te glupe brze testove. Umesto toga, trebalo bi ulagati u PCR-kapacitete.“

Fekersberger kaže da su u Berlinu dve laboratorije ovlašćene za analizu testova iz gradskih centara za testiranje. Oni su, kaže, toliko preopterećeni da se ponekad na rezultat čeka tri pa i više dana.

Berlin vakcinacija
Berlin vakcinacija Foto:REUTERS/Michele Tantussi

Dodatni problem predstavlja to što se mnogo zaposlenih takođe zarazilo, pa nedostaju na radnom mestu.

Isti problem pogađa i sve one koji su zaduženi za snabdevanje stanovništva. Još uvek su u Berlinu police u prodavnicama pune, ali javni prevoz je već najavio da ove nedelje ograničava promet na pojedinim linijama – zbog bolesti vozača.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar