Tonga Foto: Tonga Geological Services / Zuma Press / Profimedia, Cris BOURONCLE / AFP / Profimedia, Handout / AFP / Profimedia

Australija i Novi Zeland su počeli da šalju pomoć Tongi, usred strahovanja da bi humanitarni radnici mogli da da donesu "cunami koronavirusa" u ovu pacifičku ostrvsku državu koja je do sada zabeležila samo jedan slučaj koronavirusa, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi Zeland je poslao dva broda sa zalihama pomoći. Ministar odbrane Peni Hunare rekao je da se očekuje da brodovi stignu za četiri dana, ali da bi mogli da stignu u petak ako se trenutne vremenske prilike održe.

„Očigledno će zadatak broj jedan biti da se vidi kako će se snabdeti vodom. To im je prioritet broj jedan“, rekao je.

Slika novozelandskih vazduhoplovnih snaga prikazuje kuće u Tongi koje su prekrivene vulkanskim pepelom nakon ogromne erupcije u subotu, prenosi Gardijan.

U novozelandskoj vladi u sredu je potvrđeno da nema novih smrtnih slučajeva od kada je vlada u Tongi objavila da je nastradalo troje ljudi.

Sofi Ford, međunarodni koordinator za reagovanje za Crveni krst Australije, rekla je da je ova organizacija među koalicijom grupa za pomoć koje šalju kritične zalihe humanitarne pomoći, a očekuje se da će brod krenuti iz Australije u sredu.

Ford je rekla da zalihe uključuju materijal koji će obezbediti privremeno sklonište, čistu vodu za piće i slično…

Crveni krst Tonge predvodi lokalni odgovor na katastrofu i pripremio je zalihe za podršku čak 1200 domaćinstava, ali je Ford rekao da će to morati da se popuni u narednm danima i nedeljama.

Ford je istakla da su humanitarne grupe svesne kovid ograničanje koja zahtevaju da ljudi koji dolaze u zemlju budu izolovani do tri nedelje, a roba da u tim danima bude u karantinu.

„Zaista se nadamo da naš odgovor ne donosi više problema“, rekla je Ford.

Visoki diplomata sa Tonge u Kanberi, Curtis Tuihalangingie, rekao je za ABC da postoji zabrinutost da će „cunami koronavirusa pogoditi Tongu“ čim humanitarna pomoć bude stigla u zemlju.

Tonga je do sada zabeležila samo jedan slučaj koronavirusa i zadržala je strogi režim kontrole karantina iz opreza.

Slike iz vazduha koje su napravile odbrambene snage Novog Zelanda i koje su procurile na internet, pokazuje štetu na Tongi.

BONUS VIDEO: Katastrofalne posledice poplava u Kanadi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar