Eric Zemmour Foto.Nicolas TUCAT / AFP / Profimedia

Erik Zemur (63), konotroverzni francuski novinar, eseijista i verovatno predsednički kandidat, ponovo je u centru skandala. Dugačkom nizu šokantnih stavova i gestova Zemur je ovih dana dodao i pokazivanje srednjeg prsta prolaznicama, kao i aferu sa više decenija mlađom saradnicom za koju se čak piše da je trudna.

PROČITAJTE JOŠ:

Na naslovne strane francuskih medija, Zemur je dospeo kada se saznalo da je bezuspešno pokušao da tuži jedan tabloid koji tvrdi da čeka bebu sa svojom glavnom političkom saradnicom Sarom Nafo (28). Reč je o talobidu „Closer“ koji je uz zajedničku fotografiju para objavio naslov: „On će postati tata 2022. godine“.

Prethodno, tokom leta, tabloid je objavio fotografije na kojima se vidi Zemur i njegova 35 godina mlađa koleginica kako se grle dok zajedno plivaju u moru. Afera je privukla veliku pažnju zbog razlike u godinama, ali i zbog činjenice da je čovek koji želi na mesto Emanuela Makrona i dalje u braku. Zemur je od 1982. godine oženjen advokaticom Milene Čičportič (Mylène Chichportich) sa kojom ima troje odrasle dece.

Tokom vikenda Zemur i Sara uslikani su zajedno u Marseju, svega nekoliko dana nakon što su se pojavili navodi o trudnoći. Upravo u ovom gradu na jugu Francuske Zemur je napravio incident koji je u tamošnjim medijima dobio naziv „fingergejt“.

Sara Knafo Foto:Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

„Fingergejt“ u Marseju 

Naime, Zemur je u Marseju, gradu koji opisuje kao „antiprimer“ i „grad dezintegrisan imigracijom“, političkoj neistomišljenici pokazao srednji prst iz automobila i rekao: „Veoma duboko“. Na to mu žena nije ostala dužna, te je odgovorila istom merom. Iz Zemurove stranke nespretno su pokušali da opravdaju šefa rečima da je „instiktivno odgovorio na uvredu“.

„Fingergejt“ će verovatno naštetiti Zemurovom stagnirajućem rejtingu. Ankete pokazuju da je izgubio dva poena u odnosu na pre dve nedejle i pao na između 12-15 odsto. Za to vreme Le Penovoj je skočio rejting za oko 2-4 odsto na između 20-22 odsto.

Inače, poseta Marseju bila je posledenja stanica na njegovoj turneji promocije knjige pre nego što zvanično krene u predsedničku kampanju sledeće nedelje.

„Marsej je budućnost Francuske za 20 godina ako nešto ne uradimo. Cela Francuska će biti kao Marsej ako nastavimo da primamo 400.000 migranata godišnje“, rekao je Zemur novinarima na šta su demonstranti odgovorili povicima „rasisto“ i „idi kući“.

Eric Zemmour Foto:Aventurier Patrick/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Migranti su silovatelji i ubice“

Zemuru se trenutno sudi za podsticanje rasne mržnje zbog komentara koje je izgovorio u jednoj emisiji u septembru 2020. godine. Zemur je mlade migrante koji stižu u Francusku bez pratnje roditelja nazvao lopovima i silovateljima.

„Oni nemaju razloga da budu ovde. Oni su lopovi, ubice, silovatelji. To je sve što rade i treba ih vratiti nazad“, rekao je Zemur koji je ranije kažnjavan zbog sličnih optužbi.

Kažnjena je i televizija na kojoj je pomenuta izjava izrečena i to sa 200.000 evra. Međutim, njegov advokat Olivije Pardo smatra da su optužbe neosnovane.

„Tuže ga zbog rasne mržnje, a koliko znam maloletnik bez pratnje nije ni rasa, ni nacija ni etnička pripadnost“, rekao je.

Zemurovi antimigranstki stavovi u najmanju ruku su paradoksalni, jer i sam sin migranata alžirskih Jevreja koji su u Francusku došli 1950-tih godina. Osvrnuvši se na svoje poreklo, jednom prilikom rekao je: „Francuska je nekada uspešno asimilovala migrante“. Ovom izjavom jasno je aludirao na migrante iz muslimanskih zemalja koji retko menjaju veru po dolasku u Francusku.

Snajper za novinare

U oktobru ove godine bes javnosti izazvao je iz savim drugih razloga – uperio je snajper u novinare i rekao: „Odbijte!“. Incident se dogodio na Sajmu naoružanja. Na fotografijama sa tog događaja vidi se kako Zemur maše oružjem, a da prethodno nije izvršio bilo kakve bezbednosne provere oružja.

Zatim je promrljao: „Šališ se? Beži gore, odstupi“, dok je oružje koji su koristile specijalne jedinice francuske policije, bilo upereno u novinare. Ministarka Marlen Šepa odmah je osudila Zemura na društvenim mrežama, optužujući ga za „grubu neodgovornost“.

Saradnici mu okreću leđa

Očigledno ni Zemurovi saveznici nisu previše zadovoljni njegovim ponašanjem. Prošle nedelje ključni pristalica ovog desničara povukao je svoju podršku nakon što je otkriveno da bi Zemurov zajam od 300.000 evra mogao da bude u suprotnosti sa pravilima finansiranja kampanje.

Takođe, bivši ministar Filip de Vilije, saveznik u konzervativnom taboru, najavio je da će preskočiti Zemurov prvi predizborni miting u Parizu sledeće nedelje.

BONUS VIDEO: Makron u poseti Hrvatskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar