Foto: EPA-EFE/LEFTERIS DAMIANIDIS

Ministri pet zemalja Južne Evrope koje se nalaze u Evropskoj uniji održale su sastanak povodom problema vezanih za migrantsku krizu pa su pozvali ostale članice EU da konačno pokažu solidarnost o kojoj u teoriji mnogo puta govore.

PROČITAJTE JOŠ:

Evropske države sa južnog dela kontinenta naglasile su kako teret migrantske krize moraju jednako podneti sve članice Evropske unije što sada nije slučaj.

Naglašavajući duboko podele oko ovog pitanja, političari pet južnoevropskih zemalja naglasili su kako dosadašnji sporazumi vezani za migrantsku krizu nisu urodili plodom, prenosi Klix.ba.

„U svom trenutnom formatu, pakt ne pruža dovoljnu pomoć državama koje se nalaze na jugu Evrope“, rekli su ministri unutrašnjih poslova Grčke, Italije, Španije, Kipra i Malte u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Atini.

Foto: EPA-EFE/Angel Medina

Nacrt dokumenta, čiji je cilj revizija politike azila i migracija EU, predložila je Evropska komisija prošle jeseni međutim on je naišao na brojna negodovanja naročito zemalja Višegradske skupine na čelu sa Mađarskom koje ne žele prihvatiti kvote za azilante kao deo obaveznog mehanizma solidarnosti.

„Šest meseci nakon službenog pokretanja pregovora za novi evropski pakt o migracijama i azilu, i uprkos tome što smo predstavili različite predloge u vezi sa zajedničkim stavom naših zemalja, naše osnovne brige i dalje su prisutne, mehanizmi solidarnosti i dalje su nejasni“, rekla je Luciana Lamorgese ministarka unutrašnjih poslova Italije.

Ministar unutrašnjih poslova Malte u izjavi nakon sastanka takođe je uputio niz kritika prema državama EU pa je naglasio kako su zemlje na jugu Evrope žrtve svog geografskog položaja.

Foto: EPA-EFE/LEFTERIS DAMIANIDIS

Otkako se izbeglička kriza intenzivirala izbijanjem ratova u Siriji i Libiji, zemlje na jugu Evrope podnele su najveći teret migracija, a upravo najveći broj migranata uz pomoć krijumčara nastoji doći do obala Italije, Grčke i Kipra odakle se kreću dalje prema unutrašnjosti Evrope, a upravo jedna od takvih ruta vodi i preko Balkana.

Pet država Južne Evrope organizovalo je određenu vrstu saveza još prošle godine, a pakt je nazvan „Med 5“. Sastanak u Atini prvi je od početka formiranja saveza, a cilj je pre svega veća saradnja tranzitnih zemalja po pitanju migrantske krize.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar