Foto: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

SAD su danas naglo otkazale ranije utvrđene planove da se odobri migrantima azil na dve ulazne tačke u Teksasu, čime su se smanjile nade stotinama ljudi koji su čekali mesecima u Meksiku da uđu u SAD, iako je novi predsednik Džozef Bajden obećao da će promeniti Trampovu tvrdu politiku prema migrantima.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) je poručilo da „uzimajući aktuelna operativna razmatranja“, trenutno ne mogu da kažu kada će dozvoliti migrantima da ulaze kroz prelaze Braunsvil i El Paso.

 

Ministarstvo je prošle nedelje saopštilo da će početi da prihvata zahteve za azil u aktivnim slučajevima na dva prelaza, u ponedeljak i petak.

Portparolka DHS nije dala specifične razloge za odlaganje davanja azila, ali je rekla da će ministarstvo početi da razmatra te lokacije kada međunarodni partneri počnu da implementiraju određene mere kojima će se osigurati bezbednost, zdravlje i adekvatni procesi.

Bajden je obećao da će obustaviti program Donalda Trampa, poznat kao „Migrant protekšen protokols“ (MPP), koji je naterao više od 65.000 Latinoamerikanaca da napuste SAD.

Za sada je poništio uredbu svog prethodnika Donalda Trampa o izgradnji zida na granici sa Meksikom uz obrazloženje da je uredba bila neopravdana i istakao da više nijedan dolar poreskih obveznika neće biti potrošen na to.

Istovremeno, hiljade migranata iz Centralne Amerike čeka u improvizovanim kampovima na granici Meksika sa SAD, nadajući se da će ipak uspeti da uđu u „obećanu zemlju“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar