Francuska policija upotrebila je danas suzavac protiv demonstranata na Jelisejskim poljima u Parizu, ubrzo nakon što je "konvoj slobode" koji se bori protiv kovid mera stigao u francusku prestonicu.

Vozila sa demonstrantima uspjela su da prođu policijske kontrolne punktove u centru Pariza kako bi omeli saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Pročitajte još:

Demonstranti inspirisani sličnim protestima u Kanadi mahali su francuskim zastavama i trubili sirenama vozila uprkos nalogu policije da ne ulaze u Pariz.

Policija je tražila od demonstranata da se kreću nakon što su se popeli na vozila nasred kružnog toka oko Trijumfalne kapije.

U Parizu je raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma, preneo je Rojters.

Prvi put od nereda tokom demonstracija „žutih prsluka“ 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Premijer Žan Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.

Francuski demonstranti, inspirisani protestom kanadskih kamiondžija, protive se potvrdama o vakcinaciji, neophodnom za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

Francuski mediji navode da protivnike kovid mera okupljene u „konvojima slobode“, čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i „žuti prsluci“.

BONUS VIDEO: Drama u Kanadi: Kamiondžije blokirale važan most, zatvoreni Ford i Tojota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare