Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pretresen je i premešten u drugu "golu" ćeliju dan nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije odobrila njegovo izručenje SAD, izjavila je Stela Moris Asanž.

Ona je istakla da joj je rečeno da je njen muž premešten u „golu“ ćeliju u strogo obezbeđenom zatvoru Belmarš na jugoistoku zemlje radi sopstvene zaštite.

„Zatvor je stalno poniženje, ali ono što se dogodilo u petak (kada je ministarka Priti Patel objavila da je odobila izručenje Asanaža SAD prim. aut.) bilo je posebno okrutno. Posle objavljivanja odluke, Džulijan je odveden iz ćelije kako bi bio pretresen, a zatim je sprovoden do ‘gole’ ćelije gde je ostao do kraja vikenda“, rekla je Stela Moris Asanž.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dodala je da je pretresena i njegova ćelija, jer su čuvari tražili stvari kojima bi mogao sebi da oduzme život.

„U ‘goloj ćeliji’, čuvari su zapisivali njegov status svakih sat vremena, dok mu nije bilo dozvoljeno da se vrati u svoju ćeliju u utorak. Ovakve stvari nikada ne postaju podnošljive. Svako bi to smatrao ponižavajućim. Psihički napor na Džulijana je ogroman, jer mora da procesuira ono što je u suštini smrtna kazna“, rekla je Asanžova supruga.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ranije ovog meseca, otkrila je da je njen muž „obećao da će se ubiti“ ako bude izručen SAD gde ga čekaju optužbe za špijunažu i potencijalno 175-godišnja zatvorska kazna.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zamislite kako mu je da se sam suočava sa tim“, rekla je i dodala da će se boriti protiv odluke Priti Patel svim dostupnim sredstvima.

„Iskoristiću svaki budan sat boreći se za Džulijana dok ne bude slobodan“, rekla je.

Podsećamo, britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama.

SAD traže Asanža zbog 18 krivičnih prijava, uključujući kršenje zakona o špijuniranju. Iz Vikiliksa je saopšteno da će se Džulijan Asanž žaliti na tu odluku.

BONUS VIDEO: Protesti u Londonu zbog mogućnosti izručenja Asanža SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News