Stela Moris Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž oženio se dugogodišnjom partnerkom advokaticom Stelom Moris u britanskom zatvoru Belmarš. Iako je mlada došla u venčanici ceremonije nije bilo, a Morisova je svadbenu tortu presekla sama, ispred zatvora i objektiva gomile radoznalih paparaca.

Moris je nosila lepršavi veo na kome su bile ispisane reči poput „nemilosrdna“, „hrabra“ i „slobodna trajna ljubav“.

“Veoma sam srećna i veoma tužna. Volim Džulijana svim srcem i volela bih da je ovde”, rekla je Moris.

Stela Moris Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Nije jasno, kako piše „Njujork tajms“, ko je prisustvovao ceremoniji ili da li je paru bilo dozvoljeno da održi prijem ili da provede vreme nasamo nakon venčanja. Fotografija koju je objavio Vikiliks objavio na Tivteru neposredno pre venčanja prikazuje gospođu Moris u haljini kako drži buket cveća.

U eseju za Gardijan, koji je objavljen u sredu, Stela Moris napisala je da je svaki aspekt privatne ceremonije bio pod intenzivnim nadzorom – od fotografije sa venčanja para do liste gostiju.

“Ovo nije zatvorsko venčanje, to je izjava ljubavi i otpornosti uprkos zatvorskim zidovima, uprkos političkom progonu, uprkos proizvoljnom pritvoru, uprkos šteti i uznemiravanju nanete Džulijanu i našoj porodici “, napisala je Stela.

Podsetimo, neposredno pre venčanja je objavljeno da će Asanž na venčanju nositi kilt koji je za njega dizajnirala poznata britanska kreatorka Vivijen Vestvud, koja važi za jednu od najvernijih Asanžovih pristalica.

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Sklapanju braka prisustvovalo je samo četvoro ljudi, koliko je odobrila zatvorska uprava, a ceremonija je organizovana u vreme zatvorskih poseta.

Šator i fenjeri u sobi

Inače, ovaj par je uspešno krio svoju vezu dugih šest godina, čak i tokom vremena koje je Asanž proveo krijući se u ambasadi Ekvadora u Londonu. Iako se verovalo da je Australijanac bio pod konstantnim nadzorom u ambasadi, Morisova je pre dve godine otkrila da je par ipak uspeo da „ukrade neko vreme za sebe“.

„Našli smo načine da budemo nasamo. Postavili bismo šator u sobi i u njega ubacili fenjere… znate, šator za kampovanje“, rekla je tada Morisova i pojasnila da na taj način kamere nisu mogle da ih snime.

Javnost do nedavno nije ni znala da par ima dva sina – Gabrijela, koji sada ima četiri godine, i Maksa koji ima dve godine.

Asanž i advokatica južnoafričkog porekla, upoznali su se 2011. godine, kada je Moris radila u pravnom timu osnivača Vikiliksa. Vezu su započeli tri godine kasnije. Morisova nikada nije davala naznake da su njih dvoje zajedno, čak ni za vreme obe trudnoće koje je prikrivala.

Pročitajte još:

Par se u tajnosti verio 2017. godine, ali vezu su obelodanili tek početkom 2020. godine kada je Morisova rekla listu „Mejl on Sandej“ da je tajno ostala trudna sa Asanžom dva puta dok se on krio u ambasadi. Tada je rekla da je odlučila da otkrije njihovu vezu jer strahuje za Asanžov život, budući da se nalazi u zatvoru Belmarš gde je jedan zatvorenik već preminuo od posledica koronavirusa.

Od tada se Moris u javnosti oglašavala više puta, najčešće kako bi uputila apele javnosti, zbog toga što, prema njenim rečima, njen verenik ne dobija adekvatnu lekarsku pomoć u zatvoru Belmarš.

Podsetimo, Asanž je optužen za objavljivanje dela američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje američke vlasti tvrde da dovode živote u opasnost. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Ipak, u januaru ove godine njegovo izručenja u Sjedinjene Države je zaustavljeno, a pre nešto više od godinu dana, i sam britanski sud za prekršaje presudio je da bi izručenje bilo „rizično“ jer postoji strah zbog njegovog mentalnog zdravlja i rizik od samoubistva.

Asanž se prethodno 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora kako bi izbegao izručenje u Švedsku, gde je bio optužen za seksualni napad. On je u više navrata negirao optužbe koje su naposletku i odbačene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)