Foto:profimedia.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmena i dopuna Krivičnog zakona koji se odnosi na služenje vojnog roka, kojom se pooštravaju kazne za sve one koji odbiju mobilizaciju.

Jedan novi član je „Dobrovoljna predaja“ – za ovo preti od tri do deset godina godina. Međutim, ako je vojnik, koji je počinio takvo krivično delo prvi put, preduzeo mere za njegovo oslobađanje, vratio se na svoje mesto službe i nije počinio druge zločine u zatočeništvu, onda može biti oslobođen odgovornosti.

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kazniće se zatvorom od pet do deset godina. Štaviše, vojna lica koja su u rezervnom sastavu i pozvana na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru.

Pročitajte još:

Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, odbijanje učešća u neprijateljstvima, otpor šefu vojne službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, prenose RIA Novosti.

Neke izmene se odnose na ispunjavanje ugovora po državnoj narudžbini – za ponovljeno kršenje uslova ugovora preti od četiri do osam godina zatvora, a ako se zadatak ne izvrši ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina.

Otežavajućom okolnošću smatraće se krivična dela protiv služenja vojnog roka ako su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već iu periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratnom periodu.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram