Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok Crna Gora niže crne rekorde ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović se češlja, i relativizuje kako ponašanje svojih kolega koje je zgrozilo domaću i međunarodnu javnost tako i svoju odgovornost za katastrofalnu epidemijsku situaciju. Verovatno čeka da se pohvali kako smo, kao rezultat njenog mukotrpnog pregovaranja, uvršteni u sistem digitalnog COVID sertifikata, saopštila je Komisiji za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).

U toj Komisiji navode da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom posete Crnoj Gori, objasnila da se EU digitalni COVID sertifikat sada primjenjuje u 45 zemalja i da je posebno važan u sferi turizma.

„Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ushićeno izjavila da se nada da će EU pozitivno odgovoriti na zahtev Crne Gore da se pridruži ovom sistemu. Kao poslednja ili među poslednjim državama Evrope. Podsetimo da EU ima 27 članica pa je ovo jasan pokazatelj koliko EU zapravo nema poverenje u podatke koje dobijaju od naših zdravstvenih vlasti „, saopšteno je iz DPS-a.

U Komisiji navode da ministarka zdravlja bezuspešno manipuliše podacima i u domaćoj javnosti „pa je jasno da strani partneri imaju pouzdane podatke o epidemiji“.

Povezane vesti:

„Odlazeća ministarka zdravlja se hvali kako Crna Gora sada testira četiri puta više nego prošle godine. I sigurno da testiramo više posebno zahvaljujući tome da su sada u primeni brzi antigenski testovi, da je prethodna vlada obezbedila nove laboratorije za testiranje u javnim ustanovama, da se sada testiranja vrše u preko 20 privatnih ustanova, da nema problema oko nabavke reagenasa na svetskom tržištu… Ili možda ima kada se za oko pola miliona evra kupe testovi koji niesu kompatibilni sa aparatima u našim bolnicama?! Ono što ministarka izostavlja da kaže jeste da ove godine Tajvan testira proporcionalno broju stanovnika 28 puta više nego Crna Gora, Austrija 25 puta, Slovačka 22 puta, Kipar 17 puta, Mongolija 16 puta“, navedeno je u saopštenju.

Sigurni su, kako navode, da je ministarka “slučajno” izostavila da Fon der Lajen informiše da je broj umrlih u Crnoj Gori skoro 2,5 puta veći nego prošle godine, da imamo 1.100 više umrlih nego Luksemburg, da je udeo pozitivnih nalaza oko 15 odsto testiranih svakodnevno, što jasno govori da ne kontrolišemo epidemiju…

„Pre nekoliko dana ambasadorke Rajnke i Medoks su poručile da je potrebno staviti epidemiju pod kontrolu. Verujemo da ministarka nije upoznala predsednicu Evropske komisije da se u Beranama formira novi klaster i da je juče bilo 54 novoobolelih, zato što su njene kolege iz Vlade dale primer građanima kako kršiti mere i zgaziti na sav trud iscrpljenih zdravstvenih radnika. Neodgovorno ponašanje onih koji su nove mere doneli samo nekoliko dana ranije navodi građane na uverenje da i sami ne moraju da poštuju mere i da smeju da koriste zajednički predmet (kašiku) sa stotinama drugih“, ističe se u saopštenju.

U Komisiji napominju da predsednica Evropske komisije zna da je posetila jedinu zemlju u Evropi čiji premijer nije vakcinisan.

„Ali, ministarka je nije upoznala da u Crnoj Gori ponovo umiru korisnici domova za stare, da je u Pljevljima 36 pacijenata na kiseoniku, da COVID centri nemaju longacef, da se pacijenti leče u improvizovanim napuštenim školskim zgradama“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da Crna Gora nastavlja da bude “crni” lider u Evropi.

„Po broju smrtnih slučajeva tokom proteklih 7 dana, preračunato na broj stanovnika, Crna Gora je na prvom mestu u Evropi. Po broju novooboljelih u protekloj sedmici smo na drugom mestu, iza Srbije. Po broju aktivnih slučajeva, na petom smo mestu u Evropi“, podsetili su u Komijisi za zdravstvo DPS-a.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare