Foto:Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Navodno će objaviti da je kineska vojska sprovodila istraživačke projekte koji su uključivali "uzgajanje opasnih koronavirusa".

Pročitajte još:

Britanske diplomate kažu da će Sjedinjene Američke Države na račun Kine uputiti ozbiljne optužbe koje su povezane s „opasnim“ istraživanjem koronavirusa u Vuhanu, piše Telegraf.

Smatra se da je odlazeći predsednik Donald Tramp odlučan u svojoj nameri da se pred kraj mandata obračuna sa Kinom zbog pandemije koronavirusa. Britanski izvori veruju da bi njegov državni sekretar Majk Pompeo mogao da ukloniti oznake „poverljivo“ sa podataka koje je američka obaveštajna služba prikupila o Institutu za virologiju u Vuhanu.

Spomenuti britanski izvor Telegraf je rekao da bi SAD mogle da saopšte da je kineska vojska sprovodila istraživačke projekte koji su uključivali „uzgajanje opasnih koronavirusa“ u nizu životinjskih vrsta u laboratoriji Instituta u Vuhanu.

Takve bi tvrdnje dovele do toga da će se mnogi pitati zašto bi kineska vojska bila uključena u takav projekat te da li je projekat povezan s potencijalnim razvojem biološkog oružja.

Očekuje se da Vašington neće otići toliko daleko da tvrdi da je kovid-19 potekao iz biološke laboratorije, ali je cilj izveštaja da poseju sumnju.

Izjava Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena koju je isti dao u ponedeljak nagnala je mnoge da pomisle da bi Amerika uskoro mogla da optužiti Kinu.

„Svet ne može da nastavi da plaća skupu cenu zbog svoje naivnosti i  neodgovornih i štetnih poteza Pekinga, bilo da je reč o kraju vladavine prava u Hong Kongu ili nesarađivanja sa zdravstvenim zvaničnicima tokom pandemije“, rekao je on.

Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Tabloid San navodi da im je diplomatski izvor rekao da se SAD do sada suzdržavala, kada je reč o poreklu koronavirusa, ali da se narednih dana svašta može očekivati.

Amerika već neko vreme od Pekinga zahteva odgovore na pitanja o poreklu virusa, a proletos je Svetsku zdravstvenu organizaciju optužila da je pomogla u zataškavanju porekla virusa.

Izvori iz britanske obaveštajne zajednice tvrde da dosad dostupni dokazi sugerišu da je virus potekao iz divljine.

Institut za virologiju u Vuhanu državna je istraživačka institucija koja se nalazi pod ingerencijom Kineske akademije nauke, koja je pak pod strogom kontrolom tamošnjeg državnog vrha.

Iz sveta i regiona čitajte:

Naučna istraživanja u Kini često su povezana s vojskom, koja pak vodi nekoliko internih institucija koje se bave nekim od najnaprednijih projekata u celoj Kini. Jednu od kineskih vakcina protiv covida-19 razvila je upravo vojska, a istraživački tim koji je proizvodi vodio je general Čen Vei.

Peking od samog početka izbijanja pandemije koronavirusa odbacuje teze da je njihova laboratorija odgovorna za širenje korone.

Dr. Alan Mendoza, izvršni direktor britanskog instituta „Henri Džekson Sosajeti“ kaže da optužbe na račun Kine koje se tiču pandemije koronavirusa neće nestati. „Tim više jer ne dopuštaju strancima da dođu i sprovedu svoje istrage. Ljudi zaslužuju da znaju istinu o tome šta se događalo u laboratoriji u Vuhanu“, rekao je Mendoza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare