Foto:Tanjug/Europa Press via AP/Wikipedia/Feng Yu / Alamy / Alamy / Profimedia/NASA / Sciencephoto / Profimedia

Novi podaci pokazuju da su prosečne globalne temperature u septembru najtoplije ikada zabeležene, i to zbog skoka od 0,5 stepeni Celzijusa. Ove godine septembar je bio oko 1,8 stepeni topliji nego što je to bio slučaj u predindustrijskim vremenima, odnosno pre nego što su ljudi počeli da pumpaju ogromne količine gasova staklene bašte koji zadržavaju toplotu u atmosferu.

Naučnik i pisac Zeke Hausfaher kaže da je promena temperature posebno vidljiva u Australiji – prosečne temperature tokom dana i noći bile su 2,43 stepena veće nego što je to bio slučaj između 1961. i 1990. godine.

Foto: Shutterstock

Maksimalne temperature bile su 3,38 stepeni iznad proseka. Iako su neki postavili nove rekorde, to nije bio najtopliji septembar na kontinentu – prvo mesto i dalje drži 2013. godina. Ali sa dolaskom La Ninje, naučnici smatraju da ima mnogo razloga za brigu zbog konstantnog porasta temperature.

Hausfaher je rekao da su globalno zagrevanje i El Ninjo glavni uzročnici porasta temperature, ali da su na to uticali i drugi faktori poput erupcije vulkana.

Uzorčnici vrućina

Ekstremne temperature prouzrokovala je emisija gasova staklene baste koje čovek izbacuje u atmosferu, kao i meteorološki fenomen El Ninjo, koji u inače suva područja Južne Amerike donosi vlažno i kišovito vreme, a sušu u područje Indonezije. Novija istraživanja su pokazala da se El Ninjo ogleda u nepravilnim razmacima od tri do pet godina kao anomalija u temperaturi okeana i u strujanjima vetrova na delu Tihog okeana zapadno od Čilea i Perua.

Grčka vrućina Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Kako su naučnici naveli, tokom poslednje tri godine u Tihom okeanu je trajala La Ninja, fenomen suprotan El Ninju. Dok ona traje, vetrovi duvaju preko celog Tihog okeana, uzrokuju strujanje u moru i snižavanje površinske temperature u središnjem i istočnom delu Pacifika.

Kako piše Gardijan, gotovo je sigurno da će 2023. godina biti najtoplija u istoriji, ali da bi 2024. godina mogla da je nadmaši, jer je El Ninjo najjači u drugoj godini svog delovanja.

Ove godine Poljska, Francuska i Nemačka zabeležile su rekordne vrućine.

Klimatolog Džoel Gergis rekla je da su u septembru u pojedinim delovima Australije zabeležene rekordno visoke temperature – u nekim delovima su bile i tri do pet puta više od prosečnih.

„Leto će biti brutalno“, upozorila je Gergis.

Šta je rešenje?

Ipak, postoji rešenje. Britanski portal koji je bavi klimatskim promenama „Carbon Brief“ istakao je da postoje faktori koji mogu da pomognu pri ovim naglim klimatskim i temperaturnim promenama. Važno je obezbediti tehnologije čiste energije – solarna energija, proizvodnja električnih automobila i baterija koje se sada proizvode rekordnim tempom. Cilj je da se do 2050. godine postigne globalna neto nulta emisija. Solarna i električna vozila mogla bi da obezbede jednu trećinu globalnog smanjenja emisija štetnih gasova do 2030. godine.

Solarnom energijom mogu se preskočiti fosilna goriva kao primarni izvor energije, ali to jedino uz podršku velikih svetskih sila.

Pročitajte još...

Pre dve godine, Međunarodna agencija za energiju (IEA) je procenila da je neophodno smanjiti emisiju štetnih gasova širom planete do 2050. godine. To je lakše reći nego učiniti, ali moguće je. IEA kaže da globalni kapacitet obnovljive energije treba da se utrostruči, prodaja električnih vozila i toplotnih pumpi treba naglo da poraste, a emisije metana iz fosilnih goriva moraju da budu smanjene za 75 odsto.

Da bi čista tehnologija bila uspešna neophodno je zaustaviti razvoj novih fosilnih goriva.

IEA kaže da bi širenje obnovljivih izvora energije moglo da smanji globalnu potražnju za fosilnim gorivima za 25 odsto do 2030. i 80 odsto do 2050. godine. Kao rezultat toga, svetu nisu potrebni novi ili prošireni rudnici uglja niti elektrane na ugalj.

BONUS VIDEO Meteorolog Todorović: U septembru možda i preko 30 stepeni, ali je kraj pravih letnjih vrućina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar