Milorad Dodik Foto:TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Sud BiH zakazao je za danas ročište na kojem bi predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i v. d. direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga RS ne priznaje jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Prema rasporedu koji je objavljen na internet stranici Suda BiH, Dodik i Lukić bi o krivici trebalo da se izjašnjavaju između 13 i 16 časova i to pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović, čije izuzeće je ranije tražio Dodikov branilac, prenosi Srna.

Sud BiH prethodno je odbio kao neosnovane prigovore branilaca predsednika Srpske i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“.

Milorad Dodik Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika. Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično delo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

POGLEADAJTE JOŠ:

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom doneo odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu tih zakona, a Lukić ih je objavio u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar