Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane Sifetu Podžiću sa zahtevom da stavi van snage svoju odluku o odlaganju zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije "Manjača 21".Tegetija je u pismu Podžiću naveo da razlozi za odlaganje vojne vežbe nemaju uporište, upozorivši ga da će, ako ministar odbrane ne postupi po njegovom zahtevu, biti prinuđen da "postupi u skladu sa ovlašćenjima predsedavajućeg Saveta ministara iz Zakona o Savetu ministara Bosne i Hercegovine".

Podžić je kao razlog za odlaganje vojne vežbe naveo pogoršanu epidemiološku situaciju i u BiH i u Srbiji, ističući da je veoma mali broj pripadnika Oružanih snaga BiH vakcinisan protiv korona virusa, te da ne želi da rizikuje širenje zaraze.

„Uvažavajući epidemiološku situaciju u BiH, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vežbi i drugih aktivnosti OS BiH s partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH, gde su poštovane sve epidemiološke mere koje su propisala nadležna tela u Bosni i Hercegovini“, naveo je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tegeltija može da stavi na dnevni red zasedanja Saveta ministara ;smenu Podžića, ali da bi bio smenjen neophodni su glasovi HDZ-ovih ministara, kao i deo bošnjačkih.

; Dodao je da je Savet ministara doneo odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, čime je, kako je naglasio, omogućeno da Oružane snage BiH nesmetano funkcionišu.

Tegeltija je još dodao da Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vežbe za pripadnike svoje Vojske, izuzev troškova hrane.

„Imajući u vidu sve navedeno, smatram da jednostrano donošenje ovakve odluke ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, da je neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Srbiji, te vas pozivam da odmah stavite van snage odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe ‘Manjača 21’ i da me o tome obavestite“, naveo je Tegeltija.

On je o svom zahtevu upoznao sve članove Predsedništva BiH, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je zatražio smenu ministra odbrane Sifeta Podžića.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ocenili su da je odluka da se odloži zajednička vojna vežba BiH i Srbije „razumna i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija“.

Oni su u zajedničkom saopštenju za javnost naveli da je ;vojna vežba samo prolongirana i da će biti realizovana kada se za to steknu uslovi.

Komšić i Džaferović su istakli da su zahtevi za smenom Podžića neutemeljeni i neopravdani i da se njima politizuje to pitanje.

Vojna vežba trebalo je da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači kod Banjaluke i bila bi to prva zajednička vežba ove dve vojske na teritotiji BiH.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar