Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je uoči Samita EU-Zapadni Balkan pisma brojnim evropskim liderima tvrdeći da predstavnici BiH na tom skupu nisu legitimno odabrani i da predsedavajući Predsedništva Željko Komšić ne istupa u ime Bosne i Hercegovine.

Imenovanje delegacije je u potpunosti u nadležnosti Predsedništva BiH, a kako Dodik navodi, uopšte nije bila zakazana sednica na kojoj je o svemu tome trebalo da se razgovara.

Dodik je pisma uputio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i premijeru Slovenije Janezu Janši u kojima ih je podsetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, preneli su mediji u BiH.

„U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsedništva BiH“, poručio je Dodik.

Dodik je ocenio da je, s obzirom da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sednice, ponašanje Željka Komšića koji je najavio odlazak na samit, protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsedništva BiH.

U pismu Fon der Lajen i Mišelu naglašava da je mislio da su razumeli i shvatili kako funkcioniše Predsedništvo BiH, kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidi da to sve nije tako.

„Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad“, navodi se u pismu.

Dodik je dodao da neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela iznoseći neusklađene i neovlašćene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

„Zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dve od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza“, navodi Dodik.

Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

BONUS VIDEO: Stanivuković o aferi kiseonik: Iz čijih pluća da se proveri kvalitet – mrtvih ili preživelih?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare