Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nemački parlament nije mesto gde se imenuju visoki predstavnici, već je to isključivo Savet bezbednosti UN, a to ozbiljna država kakva je Nemačka zna, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, reagujući na obraćanje Kristijana Šmita u Bundestagu, gde je rekao da su mu na raspolaganju izvršna ovlašćenja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tu njegovu poruku Dodik vidi kao neupućenost u mandat i ovlašćenja institucije visokog predstavnika onako kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Vreme međunarodnog intervencionizma na onaj način na koji je deo međunarodne zajednice tretirao BiH je prošlost. Davno je bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima“, kazao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je upozorio da bi stranac koji bi eventualno došao mimo odluke Saveta bezbednosti suspendovao i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni.

„Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja građanskog rata, ako je jedini vid pomoći BiH namesnik, i to nametnut mimo svih procedura i pravila, treba da se zapitaju svi, a posebno oni koji oduševljeno dočekuju protektora, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve“, istakao je Dodik.

Ako Evropska unija od Bosne i Hercegovine očekuje da bude pravna i uređena država, ne bi smela više da na nepravni način interveniše u ovoj državi, poručio je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je stav visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini sve vreme bio štetan, jer nisu pomagali, nego odmagali procesima u BiH.

Cvijanović kaže da ne voli kada visoki predstavnici prete, jer bi trebalo da imaju izbalansiran stav, koji ni za koga neće biti štetan, što nije slučaj.

Stav tih predstavnika bio je štetan svo ovo vreme. Bez obzira što prete pojedincima i partijama, mislim da je najveća kazna za BiH to što je morala da preturi tolike visoke predstavnike preko glave, kazala je Cvijanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)