Foto Nemanja Jovanović/Nova.rs, Epa -Efe/ Georgi Licovski

Američko ministarstvo finansija objavilo je novu listu sankcija zbog korupcije, a na njoj se našlo sedam ličnosti sa Zapadnog Balkana. Na spisku se nalaze lica poput bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog, ali i nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović. Pored toga, pod sankcijama se našao i Milorad Dodik, ali ovog puta Velike Britanije.

Pojedini akteri sa Zapadnog Balkana sankcionisani su zbog destabilizacije i koruptivnih aktivnosti, izjavio je američki državni sekretar SAD Entoni Blinken. Ti pojedinici se, prema Blinkenovim rečima, smatraju odgovornim za ugrožavanje evropske integracije regiona.

Sankcije podrazumevaju blokiranje imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih poseduje ili kontroliše državljanin Amerike. Najzvučnija imena na spisku su bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski i nekadašnji funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Gruevski je u septembru 2020. godine osuđen u odsustvu na godinu i po zatvora zbog nasilja nad političkim protivnicima, a na optuženičkoj klupi nalazi se u još nekoliko otvorenih procesa – TNTove (rušenje poslovno-stambenog objekta biznismena Fiata Canoskog), Titanik (organizovanje izborne prevare), Trajektorija (favorizovanje grčke kompanije Aktor za izgradnju autoputa Demir Kapija- Smokvica) i za organizaciju nasilja u parlamentu 27. aprila 2017. godine.

Gruevski je koji pravosnažno osuđen na dve godine zatvora u slučaju nezakonite kupovine luksuznog mercedesa, a u novembru 2018. godine je pobegao u Mađarsku, gde je brzo dobio politički azil. Pored Gruevskog, sankcionisan je i bivši šef makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov, koji je u februaru 2021. godine osuđen na 12 godina zatvora u predmetu „Target-Tvrđava“ koji se odnosi na masovno nezakonito prisluškivanje više od 20.000 građana.

Svetozar Marović Foto:Ermal Meta / AFP / Profimedia

Marović i dalje u egzilu

Na udaru SAD našao se i Svetozar Marović, nekadašnji visoki funkcioner DPS-a i poslednji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore. On je 2016. godine osuđen zbog višemilionskih malverzacija u Budvi dok je njegova partija bila na vlasti. Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, a samo godinu dana kasnije je pušten iz pritvora nakon priznanja krivice.

Ubrzo je utočište našao u Beogradu, gde se i danas nalazi. Crna Gora je za njim raspisala poternicu i zatražila izručenje od Srbije. Nakon što su mu SAD uvele sankcije iz susedne države ponovo je stigla urgencija o izručenju Marovića, ali srpske vlasti nikada nisu reagovale na zahtev crnogorskih pravosudnih organa.

Ambasada SAD u Podgorici pozvala je Svetozara Marovića da se vrati u Crnu Goru i suoči sa posledicama svojih aktivnosti zbog kojih je pravosnažno osuđen.

Foto: Printscreen FoNet/Video

Tužiteljka na udaru zbog zloupotrebe položaja

Na spisku novih sankcija SAD nalaze se i dvoje državljana Bosne i Hercegovine, i to bivši potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Prema navodima čelnika SAD, Sarajlić je bio uključen u korupciju visokog nivoa, što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, i primanje mita u zamenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kao što je „BH Telecom“.

Gordana Tadić je koristila svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja, naveli su iz Ambasade SAD u BiH, dodajući da je ovo veoma ozbiljna zloupotreba položaja.

Na listi su i dve osobe iz Albanije – Akif Rakipi i Jili Ndrogi. Kako se navodi, Rakipi je ozloglašeni bivši poslanik iz Elbasana, koji ima štetan i destabilizirajući uticaj na politički proces u Albaniji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Britanske sankcije za Dodika i Cvijanović

Pored SAD, i Velika Britanija je uvela sankcije liderima Zapadnog Balkana – članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći da putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, niti da koriste ili pristupe bilo kojoj imovini koju eventualno poseduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dodik je od ranije na „crnoj listi“ SAD. Amerika je prošle godine objavila proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i lider vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Sankcije su tada uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

BONUS VIDEO Dodik i Cvijanović o uvedenim sankcijama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar