Adis Ahmetović Foto: N1

Član nemačkog SPD-a i Bundestaga Adis Ahmetović mesecima upozorava da etnonacionalističke snage pokušavaju da destabilizuju BiH. U razgovoru za Klix.ba, Ahmetović je govorio na temu rezolucije Bundestaga o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Pre nekoliko dana, u javnosti se pojavila informacija da vladajuće stranke u Nemačkoj okupljene oko Socijaldemokratske partije (SPD) pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sednici Bundestaga, a koja je sačinjena zbog separatističkih aktivnosti i insistiranja na „načelu legitimnog predstavljanja“ bh. političara Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ).

Govoreći o svom stavu kada je reč o rezoluciji, Ahmetović ističe dobru saradnju stranaka koje u Bundestagu čine Odbor za spoljne poslove, prenosi Klix.ba.

„SPD stoji uz BiH i predan je stabilnosti i miru u regionu. Zbog toga intenzivno radimo sedmicama sa parlamentarnim grupama na razvoju predloga koje će ovo morati usvojiti što je pre moguće. Zahvalan sam svojoj stranci na ulozi koju ja, kao član Odbora za vanjske poslove i glavni izvjestitelj parlamentarne grupe SPD-a za Zapadni Balkan, imam u pisanju predloga. Posebno sam zahvalan svojim kolegama Dietmar Nietanu (SPD), Tomas Hackeru (FDP) i Borisu Mijatoviću iz stranke Zelenih, za dobru saradnju u Odboru za spoljne poslove“, kazao je Ahmetović

Predstavnik u Bundestagu naveo je da je cilj nemačkog kancelara Olafa Šolca da BiH postane članica EU kao i da se pokrenu postupci za brzi prijem u članstvo država Balkana.

„Pozicija federalne Vlade i Bundestaga u odnosu prema Zapadnom Balkanu, posebno BiH nikad nije bila jasnija. Kancelar Šolc želi pokrenuti ubrzan prijem u članstvo EU i integrirati šest balkanskih zemalja. On je bezrezervno opredeljen za teritorijalni integritet i suverenitet BiH“, istakao je Ahmetović.

Ranije je predstavnik u nemačkom parlamentu Josip Juratović (SPD) naveo kako Ahmetović u Bundestagu ima malo drugačiju ulogu od one specijalnog izaslanika budući da takva uloga ne postoji. Na pitanje postoji li neslaganje između njega i Juratovića o detaljima rezolucije, odgovara sledeće:

„Uz tako važan predlog, važno je i da postoji konstruktivan dijalog. Ovo se dogodilo unutar SPD-ove parlamentarne grupe kao i sa strankom Zelenih i parlamentarnom grupom stranke FPD. Zahvalan sam što smo na kraju uspeli da damo predlog koji se može usvojiti jednoglasno i koncenzusom“, komentirao je Ahmetović.

U dokumentu rezolucije, do kojega je došao portal Istraga.ba, navedeno je da „načelo legitimnog predstavljanja“ treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

„Pozicija nemačke vlade je nedvosmislena. Mi stojimo na strani demokratskih sistema koji se temelje na građanstvu. Samo prevazilaženjem etničkih podela u državi, će ona moći postići politički, društveni i ekonomski uspeh“, istakao je Ahmetović.

PROČITAJTE JOŠ:

Budući da su opšti izbori u BiH raspisani, ali novac za njihovu provedbu još uvek nije obezbeđen, Ahmetović podržava stavove visokog predstavnika u našoj državi da je finansiranje izbora zakonska obaveza, te da je Savet ministara dužno odobriti novac za njihovo održavanje.

„Podržavamo visokog predstavnika Kristijana Šmita i delimo njegove stavove. Izbori u jesen 2022. godine u BIH će biti održani. Preduzeće se sve potrebne mere. Mi kao SPD i ja kao glavni izvestilac njegove parlamentarne grupe za Zapadni Balkan takođe smo to veoma jasno istakli prošle srede kada je Šmit bio gost Odbora za spoljne poslove“, kazao je Ahmetović.

Istakao je da nemačka vlada stoji uz BiH i njen narod, kao i da je potrebno uvesti sankcije onima koji rade na njenoj dezintegraciji.

„Najsnažnije osuđujemo pokušaje secesionizma. Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podele državu“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar