Adis Ahmetović
Adis Ahmetović Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš razgovarali su danas u Sarajevu sa poslanikom i izvestiocem nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adisom Ahmetovićem.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom sastanka visokom gostu predstavljena je aktuelna politička situacija u BiH, s posebnim akcentom na dva najvažnija spoljnopolitička prioriteta BiH – članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Zvizdić je upozorio na činjenicu da se BiH od jula prošle godine nalazi u antiustavnoj blokadi čiji je cilj, kako je rekao, rušenje državnih institucija i brisanje napretka koji je, posebno u prošlom mandatu, napravljen na putu ka EU i NATO-u.

Prema njegovim rečima, problem blokade državnih institucija, kao i ugrožavanje mira i stabilnosti, suočavaju BiH sa najvećim problemom – odlaskom velikog broja mladih ljudi, prenosi Klix.ba.

S tim u vezi, Zvizdić je podvukao da su u ovom trenutku nulti prioriteti BiH članstvo u NATO-u i dodeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što bi, kako je naglasio, bio izuzetno važan korak i pozitivan signal za BiH.

Pendeš, koja je na sastanku učestvovala u ime predsedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića, takođe je istakla da evropski i evroatlantski put nemaju alternativu. Delegatkinja Pendeš založila se za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, te prava konstitutivnih naroda u BiH.

Poslanik i izvestilac nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović izrazio je zabrinutost institucija vlasti u Nemačkoj, kao i ključnih institucija EU situacijom u BiH.

Posebno naglašavajući da Nemačka podržava teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, Ahmetović je rekao da vlasti u njegovoj zemlji u potpunosti podržavaju evropski i evroatlantski put BiH. S tim u vezi, naglasio je da će Nemačka snažno raditi na stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika u BiH, jačanju demokratije i otvaranju perspektive za mlade ljude u BiH.

Sastanku predsedavajućeg Zvizdića i delegatkinje Pendeš sa poslanikom i izvestiocem nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adisom Ahmetovićem prisustvovala je i ambasadorka SR Nemačke u BiH Margret Uebber.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar