Foto:Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, Kenishirotie / Shutterstock, Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Srbija je juče bila jedna od glavnih tema vodećih svetskih medija! Iako ovo možda deluje kao veliki uspeh, još nije vreme za otvaranje šampanjca za proslavu. Jer nije se o našoj zemlji pisalo zbog izgradnje puteva, prosečne plate, vladavine prava, slobode medija, mira, stabilnosti, napretka, ništa od tih trivijalnih stvari, već zbog onoga što šalje potpuno drugačiju sliku u svet. U pitanju su širenje ruskih plaćenika iz grupe Vagner i kineske tajne policije. Oba su, pogađate, vezana za Beograd.

Američki zvaničnici su zabrinuti, pisao je juče Politiko, a sve zbog pojačanog delovanja ruske paravojne formacije Vagner, ali van granica Rusije. Pominjalo se nekoliko zemalja u kojima je registrovano prisustvo pripadnika Vagnera, a jedna od njih je i Srbija.

U izveštajima američkih obaveštajaca u koje je uvid imao Politiko navodi da se da su ozloglašeni Vagnerovci u Beograd stigli u decembru prošle godine.

Foto: Shutterstock/Not supplied / WillWest News / Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

Iako se i ranije spominjalo da operativci Vagnera „vršljaju“ po Srbiji (kao recimo u vreme protesta 2020. godine), ovo je prvi put jedna od svetskih sila iskazuje zabrinutost zbog te činjenice.

Kako navodi Politiko, čelnici grupe Vagner, čiji je šef Jevgenij Prigožin, poznat i pod nadimkom „Putinov kuvar“, odlučili su da pojačaju prisustvo u Srbiji kako bi se suprostavili nezadovoljstvu rastuće ruske dijaspore u Beogradu.

„Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima“, navodi se u jednom od dokumenata u koje je uvid imao Politiko.

Katrina Doksi, pomoćnica direktora i saradnica za Transnacionalne pretnje američkih obaveštajaca, navodi da je Srbija izabrana iz tri razloga.

Foto:Profimedia.rs

„Žele da ostvare uticaj u zemljama sa slabom upravom, stalnim bezbednosnim izazovima i onima koje su obogaćene prirodnim resursima. Zadatak im je i da dogovore bezbednosne sporazume ili olakšaju buduće diplomatske odnose sa tim zemljama“, naglasila je ona.

Vagner grupa je ruska paravojna formacija koju čine plaćenici iz raznih krajeva. Osnovao ju je ranije pomenuti Jevgenij Prigožin i oduvek se smatrala udarnom brigadom Kremlja, ali su ruski zvaničnici to uvek demantovali. Čak su pojedini i izbegavali da pominju Vagner i dugo isticali da je Prigožin zapravo samo biznismen koji nema veze sa vojskom i ratovima.

Uprkos tome, nizali su se izveštaji o delovanju ruskih plaćenika u Siriji, Avganistanu, Iraku, praktično svim zemljama u kojima je postojao bilo kakav sukob. Oni se sumnjiče za brojne ratne zločine, zbog čega su pod sankcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Vagner je iz senke zapravo izašao kada je počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Kako je rat odmicao, Prigožin se sve češće pojavljivao u javnosti, njegovi plaćenici su poslati na front, čak je i Vladimir Putin priznao postojanje ove paravojne formacije, kao i da se nalaze na bojištima u Ukrajini.

Trenutno se Vagnerovci nalaze u središtu pažnje zbog borbe za gradove Soledar i Bahmut na istoku Ukrajine, gde su poslati da uspostave konačnu kontrolu nakon neuspeha ruskih trupa.

Kao da sve pomenuto nije dovoljno za jedan dan, ubrzo je i Njujork tajms uvrstio Srbiju u jednu od svojih glavnih priča.

Pokrenuta istraga o tajnim kineskim policijskim stanicama

Priča o zloglasnim kineskim policijskim ispostavama koje se nalaze širom sveta i imaju zadatak da primoraju svoje državljane da se vrate u matičnu državu mesecima intrigira javnost. Kako bi konačno utvrdio šta je zadatak ovih stanica, FBI je pokrenuo istragu o njima, a jedna od zemalja kojom se bavi je i Srbija.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock; hutterstock by BartlomiejMagierowski

Njujork tajms je sproveo veliko istraživanje kako bi na osnovu podataka koje je pribavio FBI detaljno mogao da rekonstruiše funkcionisanje ovih ispostava.

Uglavnom je reč o neupadljivim poslovnim zgradama. Takva je šestospratnica u njujorškoj kineskoj četvrti u kojoj je nedavno razotkriveno postojanje kineske policijske stanice.

U njoj se nalazi nekoliko preduzeća, uključujući inženjersku kompaniju, studije za masažu i računovodstvenu firmu.

Baš u toj zgradi, na trećem spratu nalazi se „kancelarija“ čiji naziv nije upisan na zajedničkom interfonu. Kancelarije nalik ovoj otkrivene su i u mnogim drugim državama. Pretpostavlja se da je njihov zadatak da kontrolišu svoju dijasporu daleko izvan kineskih granica.

Neki izveštaji navode da kineske ispostave „prikupljaju obaveštajne podatke“ i rešavaju zločine u inostranstvu bez saradnje sa lokalnim zvaničnicima.

Grupa za ljudska prava Safeguard Defenders navela je u izveštaju prošle godine da su policijske stanice sprovele ove akcije u Srbiji, Španiji i Francuskoj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored toga, u jednom od izveštaja pomenute organizacije iz decembra prošle godine navodi se da je Kina sklopila sporazume o zajedničkoj policijskoj patroli sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. godine kao deo rastućeg strateškog uticaja nacije u okviru Sijeve spoljnopolitičke inicijative „Pojas i put“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u Srbiji je nakon izlaska istraživanja oštro demantovalo ove navode, kao i ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

BONUS VIDEO Da li u Srbiji postoje tajne kineske policijske stanice?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare