Milo Đukanović Milo Djukanović
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas u Berlinu da je dobar deo problema na Zapadnom Balkanu posledica „konfuzije“ u odnosima Evropske unije (EU) s tim regionom i da su to iskoristile „treće strane“ za jačanje svojih interesa, suprotstavljenih Uniji.

„Ja mislim da je ta konfuzija upravo izazvana vrlo šarolikim porukama koje već godinama dolaze sa različitih adresa“, rekao je Đukanović posle razgovora sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom.

Pominjući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona o potrebi stvaranja „Evropske političke zajednice“, Đukanović je novinarima rekao da će biti važno čuti „malo detaljniju elaboraciju te ideje“.

Međutim, Đukanović je kazao da je potrebno da Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina kada je realizovala nekoliko talasa proširenja: „A to je da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja Zapadnog Balkana, ima svoje mesto u EU, da Evropa nastavlja sa politikom regate u proširenju EU, što će reći, da će svako do svog mesta doći zavisno od svoje sposobnosti da realizuje reforme i da dostigne standarde. Ništa sem toga“.

Đukanović je izneo da bi takva poruka „malo razbistrila maglu iznad Zapadnog Balkana koja se navukla zahvaljujući konfuziji tokom poslednjih nekoliko godina i opet otvorila prostor za uticaj malignih politika“.

„Jer, hteli mi to sebi da priznamo ili ne, Zapadni Balkan je tradicionalno prostor na kojem su kroz istoriju mnogi uspešno manipulisali, mnogi nas uspešno zaustavljali u onome što su naši strateški interesi“, kazao je crnogorski predsednik.

Dodao je da je ovo vreme u kojem treba prekinuti manipulacije i usredsrediti se ka onome što je neupitan zajednički interes i zajednički cilj, u čijem dostizanju EU treba da pomogne regionu svojom jedinstvenošću i odlučnošću.

O svojoj službenoj poseti Nemačkoj, Đukanović je kazao da je nastavljen kontinuitet dijaloga na najvišem nivou.

„Dobili smo očekivanu, vrlo povoljnu poruku da Nemačka vidi Zapadni Balkan u EU i da naravno želi i dalje da poštuje ona pravila u politici proširenja koja su važila i za sve sadašnje članice EU“, naveo je on.

Đukanović je rekao da se Štajnmajer sa njim složio da se situacija u regionu „nažalost, pogoršala poslednjih godina, i to zahvaljujući malignom uticaju trećih strana, i da odgovor mora biti vrlo usaglašen stav sa svih relevantnih evropskih adresa o jasnoj i doglednoj evropskoj perspektivi za sve zemlje“ Zapadnog Balkana.

„Tu više ne mogu biti tolerisani različiti pogledi jer će oni samo dalje zamagljivati suštinu, a ta suština je neizbežnost evropske perspektive. Kada se zamagli ta suština, onda se naravno otvara i prostor za dalji uticaj trećih strana koje nastupaju sa antievropske platforme“, kazao je on.

Đukanović je preneo da mu je Štajnmajer rekao da je njegov i stav nove nemačke vlade da „treba osnažiti Berlinski proces“ i ocenio da je ta inicijativa pokazala „vrlo važne performanse za ukupnu emancipaciju i evropeizaciju prostora“ Zapadnog Balkana.

Povodom izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića da je regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ u skladu s Berlinskim procesom i da je dobro sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU, Đukanović je rekao da, međutim, ta inicijativa „ne insistira na evropskim standardima“, već je „pripremljena kao neka vrsta alternative za članstvo u EU.

„Mislim da nam ne treba alternativa, treba nam članstvo“, naglasio je Đukanović.

***

Bonus video: „Utešna Evropska unija“ za zapadni Balkan – Gosti: Josip Juratović i Željko Pantelić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)