Foto: Instagram/tanja.fajon and gov.si

Prepuni smo volje da dođemo do kompromisa koji će omogućiti povratak funkcionalnosti Ustavnog suda, čime stvaramo uslove za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Izbori su, kako je ocenio, ključ za dobijanje stabilne političke vlade, preko potrebne Crnoj Gori.

Đukanović se danas sastao sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon, sa kojom je, kako je objavio na svom Tviter nalogu, razgovarao o Zapadnom Balkanu i krizi u Crnoj Gori.

Neophodno je, naveo je Đukanović, zaustaviti stalna usporavanja i odlaganja povratka Crne Gore na evropski kolosek.

„Puna saglasnost o neophodnosti poštovanja procedura i profesionalnih standarda za izbor sudija, počevši od Ustavnog odbora. Očekujemo odgovorno i hitno postupanje svih aktera“, poručio je Đukanović.

Da bi uskoro mogao da se očekuje izbor sudija Ustavnog suda najavio je i premijer Dritan Abazović posle sastanka sa Fajon.

„Verujem da će Parlament tokom nedelje početi sa intervjuima kandidata za sudije Ustavnog suda i očekivanja su svih da se krajem januara ili početkom februara izglasaju sudije“, kazao je Abazović.

On je istakao da fokus međunarodnih partnera i svih političkih aktera u narednih 15 dana treba da bude izbor sudija Ustavnog suda.

„Što se tiče Vlade, ona svoju politiku izražava na najbolji mogući način, a sada je na parlamentu da što je brže moguće dovede svoje odluke do kraja“, rekao je Abazović.

Fajon je posle sastanka sa predsednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović kazala da je izbor sudija Ustavnog suda prioritet svih prioriteta za Evropsku uniju i poručila da ako i šesti pokušaj izbora ne uspe, postoji opasnost da se pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom zaustave.

Istakla je da se nada da su svi u Crnoj Gori politički svesni koliko je Ustavni sud važan i zbog predsedničkog i zbog verovatnih vanrednih parlamentarnih izbora.

***

BONUS VIDEO: Đukanović ponovo vratio Zakon o predsedniku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar