Foto: Shutterstock

Najboljim novim hrvatskim rečima magazin Jezik i Zaklada "Dr. Ivan Šreter" proglasio je: dišnik-respirator, kihobran-zaštitna stakla ( korona pregrade) i rukozborac - osoba koja koristi znakovni jezik.

Pročitajte još:

Prvu nagradu za reč dišnik dele Drago Štambuk, pisac, prevodilac i diplomata i Karlo Kulaš, student iz Zagreba, drugu nagradu za reč Kihota dobio je Marin Perić, radnik kompanije koja proizvodi jorgane, a treću nagradu za reč rvačici Ani Mihovilić, zaposlenoj u IT kompaniji.

Časopis i Fondacija svake godine posvećuju izbor najboljih novih hrvatskih reči Danima hrvatskog jezika koji se obeležavaju od 11. do 17. marta, Nedeljom sećanja na Deklaraciju o hrvatskom jeziku, koja je branila hrvatski jezik u 1967. godine. Fondacija je osnovana radi očuvanja uspomene na dr Ivana Šretera, poginulog u Domovinskom ratu.

Drago Štambuk, pisac, trenutno hrvatski ambasador u Iranu, već poznat po svojim kreativnim dostignućima, po treći put pobednik je Šreterovog takmičenja. Njegove nagrađivane inovacije su: proširnica za stent, oznak za brend, a sad i dišnik. Igrom slučaja, istu je reč poslao i Karlo Kulaš, student iz Zagreba.

Pročitajte i:

Tvorac drugonagrađene reči „kihobran“ jeste Marin Perić, Zadranin, zaposlen u firmi koja proizvodi „kihobrane“. Njegova novotvorenica prevod je engleskog naziva za zaštitna stakla-snize protektor. U poslednjih godinu dana u istom značenju često se pominje ova reč kao naziv za zaštitini vizir za lice (usta i nos).

Ana Mihovilić, Zagrepčanka, zaposlena u IT firmi, smislila je trećenagrađenu reč „rukozborac“. Na takmičenju je predložila dve reči, imenicu i glagol: rukozboriti, rukozborac uz tumačenje: govoriti/služiti se znakovnim jezikom/osoba koja govori znakovnim jezikom. Ove njene kreacije, nisu zamene za postojeće reči, već sasvim nove reči, koje bi obuhvatile više pojmova jednom rečju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar