Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.

PROČITAJTE JOŠ:

Od 19 reči, čak osam njih pokušava da zameni tuđice koje su povezane uz epidemiju kovida-19, prenosi Hina.

Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lokdaun – društvostaj ili obustavka. Reč kihobran predložena je za vizir, stakloplastično pomagalo koje štiti od kijanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za skrinšotovanje preklikanje, za tabu zabranjenica, a za korektor – prebrisač ili prebrisnik.

Umesto novčanika za kartice (etui) predložena je nova reč kartičnik, a šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagača.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar