Jasmina Prolić Foto:N1

Direktorka Internacionalnog Art Festivala "Zvrk" Jasmina Prolić danas se izvinila gradjanima Sarajeva zbog sinoćnjeg performansa na Trgu "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta, u kojem je jedan od glumaca hodao nag.

„Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju, koje je izvedbom na Trgu ‘Susan Sontag’ ispred Narodnog pozorišta višestruko mogao uvesti u njihove živore nagradjivani performans ‘Together’, renomiranih slovenačkih umetnika“, navela je Prolić.

Pročitajte još:

Dodala je da je ova prestava održana u Sarajevu zbog renomea aktera, mada ona sama „nije bila upućena u njen sadržaj“.

„Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primeren sadržaj za javni trg“, ocenila je Prolić, navodeći da se ovaj performans izvodi na ulicama Slovenije i drugih evropskih država.

Još je kazala da sporni performans nije imao nikakve veze sa jučerašnjom „Povorkom ponosa“ niti da je organizovan od Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije Performe Europe“, naglasila je Prolić.

Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć je održan performans, koji je prekinut nakon što je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić, koji je sve snimao i objavio na društvenim mrežama, a potom pozvao policiju.

Pošto je video postao viralan, pojedinici su ga počeli povezivati sa „Povorkom ponosa“, koja je juče održana u Sarajevu.

Organizatori „Povorke“ izjavili su da taj performans nema nikakve veze sa tim dogadjajem, a od spornog performansa ogradili su se i iz Vlade Kantona Sarajevo.

BONUS VIDEO: Performans ispred REM-a: Majmunčići koji ne vide, ne čuju i ne govore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram