Silovanje ilustracija Foto:Shutterstock

Četrnaestogodišnjoj devojčici sa smetnjama u razvoju iz Poljske za nekoliko meseci život se pretvorio u potpuni pakao. Prvo ju je silovao ujak, a potom je utvrđeno da je trudna. I što je najgore od svega, lekari u dve bolnice odbili su da joj urade abortus.

Naime, iako je 14-godišnja devojčica očigledno bila žrtva zlostavljanja, lekari su kategorički odbili da joj izvrše abortus, a nisu želeli čak ni da joj kažu gde bi mogla da izvrši legalan abortus, što je protivzakonito, piše Dejli Mejl.

Tetka devojčice, koja ju je odvela kod lekara kaže da su se oni prema njoj poneli „brutalno i nehumano“.

Navodi da im je čak i dostavila i dokumentaciju od tužioca u kojoj je navedeno da je silovana i da bi abortus bio legalan.

Foto: Alex Hannam / PA Images / Profimedia

„Rekli su mi da oni neće da ga izvrše, da ne znaju gde može da uradi. Drsko su nam rekli da izađemo iz njihove bolnice“, rekla je tetka.

Tetka je potom kontaktirala organizaciju za reproduktivno zdravlje Federa, koja je pomogla mladoj devojci da ode u Varšavu, gde je bezbedno i uspešno obavljen abortus.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u poljskoj javnosti, jer su građani ove zemlje godinama ogorčeni zakon o abortusu, koji je na snazi u njihovoj zemlji, a koji važi za  jedan od najstrožih na svetu.

Florida donela strogi zakon o zabrani abortusa
Florida donela strogi zakon o zabrani abortusa Foto:Mike Stocker / Newscom / Profimedia

U Poljskoj prekid trudnoće je legalan samo ako je rezultat krivičnog dela kao poput silovanja ili incesta ili kada je zdravlje žene ugroženo. Međutim, lekari i tada mogu da odbiju da ga izvrše iz čisto etičkih razloga.

Portparol Ministarstva zdravlja Vojčeh Andrusevič potvrdio je da lokalne bolnice nisu poštovale zakon i pokrenuta je istraga.

Pročitajte još:

„Takav abortus ili treba da se uradi ili da se odredi mesto gde se takav abortus može obaviti, tako da je bolnica postupila suprotno zakonskim odredbama“, rekao je Andrusevič.

Artur Plahta, ginekolog i član Lekarske komore, rekao je da je ogorčen zbog ovakvog postupanja kolega.

„Stidim ih se jer nisu pomogli detetu. Ovo dete je doživelo dve tragedije: neko ju je silovao, taj neko je član njene porodice, a onda lekari nisu hteli da joj pomognu“, rekao je Plahta.

Na posletku, poverenik za prava pacijenata je rekao i da iako se pojedini lekari mogu pozvati na „klauzulu savesti” i odbiti da izvrše abortus, cela bolnica ne može.

BONUS VIDEO Zabrana abortusa u SAD: Posrnuli „lider slobodnog sveta“ – gosti Jovana Đurović i Blažo Nedić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare