Beč, Barselona, Zagreb, Prag, Pariz, Rim, putovanje, putovanja, koronavirus, kovid
Foto: Shutterstock/Shutterstock/posztos

Sezona letovanja i odmora je pred vratima, a ovo leto moglo bi da bude prvo bez bilo kakvih korona restrikcija od početka pandemije. Zbog toga su i mnoge zemlje radikalno promenile pravila za ulazak, pa sada srpski državljani mogu ući u više u 20 zemalja bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji.

Prema poslednjim informacijama objavljenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije državljani naše zemlje samo sa pasošem mogu da uđu u čak 22 države.

Pročitajte još:

S obzirom na to da je jun počeo i da mnoge porodice odlaze na letovanje u ovom mesecu, pravila za ulazak su ublažile mnoge letnje destinacije.

Bez kovid sertifikata sada se može u Albaniju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Kipar, Meksiko, Sloveniju, Tursku, Hrvatsku i Crnu Goru.

Takođe i ublažena su i pravila za ulazak u mnoge države u kojima je nastanjena naša poput Austrije, Danske, Norveške, Poljske, Slovačke, Švedse, Švajcarske i Švedske.

Lakše se može i do popularnih vikend destinacija, jer i za ulazak u države poput Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije više nije neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Strogi kovid režim ulaska ukinula je i Velika Britanija, a naši građani mogu da uđu u ovu državu samo ukoliko im je odobrena viza.

Neke države još uvek ne popuštaju

Za razliku od navedenih zemalja, u nekim državama važiće ista pravila kao i prošlog leta. Veći deo tih država jesu omiljene letnje destinacije srpskih država.

Mladi, odliv mozgova, odlasci, aerodrom, putovanje
Foto: Shutterstock

Pa tako svi koji žele u Egipat, na Maltu, u Portugal, Tunis, Francusku ili Španiju, moraju imati negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata ili potvrdu o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji, koja podrazumeva primljene dve doze vakcine.

Oni sa malo dubljim džepom, koji bi želeli da odu na Maldive, moraće da urade PCR ili antigenski test bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

Takođe, svi oni koji žele da za vreme godišnjeg odmora posete prijatelje ili rođake u Nemačkoj moraju imati kod sebe negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o kompletnoj vakcinaciji.

Kada je reč o prekookeanskim državama u kojima živi i radi dosta Srba, poput Sjedinjenih Država i Kanade, restriktivna pravila za ulazak i dalje su na snazi za naše državljane.

Za ulazak u Kanadu neophodan vam je negativni test na koronu ili potvrda o kompletnoj vakcinaciji. Ali to nije sve, svi putnici koji ulaze u Kanadu mogu biti podvrgnuti nasumičnom testiranju na aerodromu.

U SAD se može sa zelenim kartonom, dokazom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, ne starijim od 24 sata.

Foto: Shutterstock

Za ulazak u Rusiju će vam biti potreban negativni PCR, a za Finsku i Holandiju isključivo potvrda o vakcinaciji.

Takođe, treba napomenuti da bez obzira na uslove za ulazak koje imaju države, postoji mogućnost da avio kompanije imaju dodatne mere u pogledu zaštite od koronavirusa i samim tim drugačije uslove za ukrcavanje na let.

BONUS VIDEO: Kuda za vikend ili na duže putovanje za male pare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare