Kanada Kvebek
Stotine dečijih cipela ostavljene ispred crkve u znak sećanja nakon pronalaska masovne grobnice domorodačke dece na zapadu zemlje, Kanavake, Kvebek, Kanada Foto:EPA-EFE/Andre Pichette

Kanada je objavila da je dogovorila oko 40 milijardi kanadskih dolara na ime kompenzacije za urođeničku decu koja su oduzeta od svojih porodica i stavljena u sistem socijalne zaštite. Dogovor dolazi skoro 15 godina nakon što je Udruženje kanadskih starosedelaca podnelo tužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Ugovori uključuju 20 milijardi kanadskih dolara za stotine hiljada autohtone dece koja su oduzeta porodicama i koja nisu imala pristup javnim uslugama ili su imala poteškoća u pristupu.

Sporazumi određuju okvir za dogovor o „konačnom rešenju“, navodi vlada u saopštenju objavljenom u utorak, 4. januara.

Još 20 milijardi kanadskih dolara namenjeno je za dugoročnu reformu sistema socijalne zaštite tokom narednih pet godina, prenosi Reuters..

Dogovor dolazi skoro 15 godina nakon što je Udruženje kanadskih starosedelaca podnelo tužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Autohtona deca su nesrazmerno zastupljena u hraniteljstvu širom države. Kanada je priznala da je njen sistem diskriminatorski, ali je više puta odbijala da plati nadoknadu i finansira reforme.

Sredstva bi trebalo da budu dostupna u aprilu, ali sporazumi još nisu konačni, i možda neće okončati pravne bitke, upozorava Sindi Blekstok, izvršni direktor Društva za brigu o deci i porodicama domorodaca.

Ovo je najveće finansijsko poravnanje te vrste u kanadskoj istoriji.

BONUS VIDEO: Kanadski snouborderi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar