Foto:EPA-EFE/PROVINCIAL ARCHIVES OF SASKATCHEWAN

Kanadska domorodačka zajednica objavila je da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182.

PROČITAJTE JOŠ:

Grobovi su pronađeni ispod škole misije Sejnt Judžins, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih.

Nakon toga je zgrada prenamenjena u odmaralište i kockarnicu s terenom za golf, prenosi CBC.

Foto:EPA-EFE/PROVINCIAL ARCHIVES OF SASKATCHEWAN

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnjeg internata za domorodačku decu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci dece pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

Pre nekoliko dana domorodačka zajednica je objavila otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

Saopštenjem se oglasio i premijer Džastin Trido, koji je rekao da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirenja.

Foto:EPA-EFE/PROVINCIAL ARCHIVES OF SASKATCHEWAN

Predsednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskečuana Bobi Kameron osudio je zločin protiv čovečnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

„Jedini zločin koji su oni počinili jeste što su se rodili kao autohtoni stanovnici“, rekao je i pozvao Crkvu da sarađuje u istrazi.

„Pronaći ćemo još ostataka i nećemo se zaustaviti sve dok ne pronađemo ostatke sve dece“, kazao je Kameron.

Oko 150.000 dece američkih Indijanaca i Inuita bilo je prisilno izdvajano iz svojih porodica i zatvarano u 139 internata širom zemlje gde su im prekidali svaku vezu s roditeljima, s maternjim jezikom i kulturom.

Foto:EPA-EFE/PROVINCIAL ARCHIVES OF SASKATCHEWAN

Takva se praksa sprovodila sve do kasnih 1990-ih godina. Mnoga su deca bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti, u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala kulturnim genocidom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar