Dritan Abazović, intervju
Dritan Abazović Foto: Luka Zeković

Vlade Crne Gore usvojila je juče Platformu za zvaničnu dvodnevnu posetu premijera Dritana Abazovića Srbiji, koja je planirana za 29. i 30. jun. Abazović će predvodti brojnu delegaciju u kojoj je pored njega još 11 članova.

Delegaciju Vlade Crne Gore tokom posete Srbiji predvodiće Dritan Abazović, a članovi delegacije biće Ana Ražnatović otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, Vladimir Joković potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, Aleksandar Damjanović ministar finansija, Ana Novaković Đurović ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Đorđe Radulović savetnik predsednika Vlade za spoljnu politiku, Ana Rašović šefica Kabineta predsednika Vlade, Ivo Šoć savetnik predsednika Vlade za pravna pitanja, Miloš Perišić savetnik predsednika Vlade za medije, Radivoje Koprivica savetnik predsednika Vlade za digitalne medije, Jelena Maraš sekretarka Veća za nacionalnu bezbednost, Milena Marković savetnica u Ambasadi Crne Gore u Srbiji.

Abazović će, kako se navodi u Platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, a sve u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Tokom posete, osim sa srpskom premijerkom Anom Brnabić na čiji poziv Abazović i ide u Srbiju, planirani su susreti i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i drugim visokim zvaničnicima susedne države.

U crnogorskoj Vladi smatraju da zvanična poseta Abazovića predstavlja potvrdu opredeljenosti Crne Gore da sa Srbijom gradi otvorene, dobrosusedske i prijateljske odnose, na temelju evropskih vrednosti i tradicionalno bliskih uzajamnih veza.

“Regionalna saradnja ostaje jedan od glavnih uslova za ostvarivanje napretka u evropskoj integraciji i ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji. Takođe, najavljena poseta biće prilika da se razgovara o ranije pokrenutim inicijativama i temama, koje će biti ponovo razmotrene i potencijalno obnovljene. Jedna od njih je i konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sednica dve vlade, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dve države”, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da će pored političkog dijaloga na visokom nivou, dve strane sagledati mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblastima robne razmene, energetike, turizma, infrastrukture i ostalih oblasti za koje postoji potencijal daljeg jačanja.

“Imajući u vidu sve veću neizvesnost i mogućnost izbijanja globalne ekonomske krize, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede, kao direktne posledice rata u Ukrajini, razmatraće se najbolji model za ublažavanje potencijalnih posledica, kroz intenziviranje međudržavne saradnje i predlaganjem konkretnih zajedničkih aktivnosti”, navodi se u Platformi.

Iz Vlade tvrde da zvanična poseta Abazovića, u prvim mesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose.

Troškove posjete snosi Vlada Crne Gore.

BONUS VIDEO: Očekujem da Srbija isporuči Svetozara Marovića


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare