Amfilohije Radović Foto:TANJUG / RADE PRELIC

Mitropolit Amfilohije je umro jutros, a njegova smrt je izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama.

Amfilohije je preminuo u petak 30. oktobra u Kliničkom centru u Podgorici.

Pročitajte još:

Budući mitropolit osnovnu školu završio je u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Na našem sajtu možete pročitati i biografiju mitropolita Amfilohija.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je za Nova.rs da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

“Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti”, poručio je patrijarh Irinej.

Akademik Matija Bećković poručio je da je duboko potresen zbog smrti mitropolita Amfilohija.

„Mi plačemo a on se raduje“, rekao je Bećković za Nova.rs uz poruku da bi trebalo da se objavi cela njegova pesma koju je svojevremeno posvetio Amfilohiju. Pesmu “Amfilohije” Matije Bećkovića možete pročitati u posebnom tekstu na Nova.rs.

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se i vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić, koji je za Nova.rs istakao da je otišao slugao božiji, narodni rukovoditelj i sveštenik u najdubljem smislu te reči.

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, na društvenoj mreži Tviter se oglasio predsednik GP URA i nosilac liste „Crno na bijelo“ Dritan Abazović, izražavajući saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se i princ Filip Karađorđević, koji je istakao da je svet napustio naslednik Petra Cetinjskog.

A pogledajte kako su na smrt mitropolita Amfilohija reagovali na društvenim mrežama, između ostalih, i kantautor Vlado Georgiev.

Na Tviteru se oglasio i mandatar Vlade Crne Gore i lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić koji je poručio da je Crkva danas „dobila svetitelja“ i pozvao tehničku Vladu da proglasi dan žalosti u zemlji zbog upokojenja mitropolita. On je istakao da će Crna Gora žaliti i bez toga, ali da je civilizacijska obaveza tehničke Vlade da ispoštuje odlazak “jednog od najvećih od nas u ovom veku”.

Balša Božović poručio je takođe na Tviteru da je Amfilohije „svojom životnom energijom, znanjem i predanošću obeležio jednu epohu Srpske pravoslavne crkve“.

Među prvima se oglasio i bivši crnogorski ministar policije Nikola Pejaković.

Iguman Sava Janjić poručio je da „onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikada ne može“.

Jedan od korisnika je u tvitu podsetio na nedavne aktivnosti mitropolita, u vezi sa očuvanjem imovine crkve i sprečavanjem izvršenja odredbi spornog Zakona o verskim slobodama koji je donela Vlada Crne Gore.

Bilo je i reakcija na reakcije…

*

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)