Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia, EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Sastanak koji se, prema saznanjima Nova.rs, pre dva dana desio između mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i predsednika Srbije Aleksandar Vučića, bio je svojevrsno "spuštanje lopte" nakon dve i po godine sukoba. Turbulencije u ovom odnosu počele su kada je mitropolit izjavio da strahuje da Vučićeva politika vodi izdaji Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre dva dana u Beogradu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, saznaje Nova.rs.

“Oni su razgovarali sa Vučićem i sa namerom da mu zatraže da se spuste tenzije između njih i predvodnika pobedničke koalicije u Crnoj Gori, te da utiče na njegove saradnike iz Demokratskog fronta da ne opstruišu dogovor“, naveo je naš izvor i dodao:

„S obzirom na to u kakvim su odnosima, taj sastanak je protekao u pristojnoj atmosferi.”

Povezane vesti:

Podsetimo, pre neki dan je na sastanku lidera tadašnje crnogorske opozicije, Zdravku Krivokapiću, lideru izborne liste “Za budućnost Crne Gore” i Amfilohijevom favoritu, zamereno zbog kritika na račun Aleksandra Vučića. Iz tamošnje javnosti se sve češće može čuti da zvanični Beograd nije naklonjen trojci Krivokapić-Abazović-Bečić, te da preko Andrije Mandića i Milana Kneževića pokušava da opstruiše dogovor o formiranju nove vlade Crne Gore. To je bila jedna od glavnih tema razgovora između Amfilohija i Vučića na nedavnom sastanku.

Javnost je mitropolita Amfilohija, zbog uspešnog organizovanja litija protiv crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti koje su bile uvod u obaranje režima Mila Đukanovića, počela da gleda kao nekoga ko svojim uticajem može da zada ozbiljne glavobolje Vučiću. Đedo, kako su Amfilohija prozvali sledbenici u Crnoj Gori, u više navrata je oštro kritikovao Vučića a mnogi njegovi nastupi, kao i javni istupi njemu bliskih vladika shvaćeni su kao pretnja za vlast u Srbiji koja je odgovarala baražnom vatrom iz režimskih tabloida.

Sukob je počeo krajem decembra 2017. godine nakon što je Amfilohije sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

Mitropolit je zatim, početkom januara, u intervjuu za televiziju „Herceg Novi“ izjavio da je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“ napisan „zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave“.

„S Vučićem nijesam imao nikakav sukob. On je prvi predsjednik Srbije koji je bio na Saboru.…Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promijenio“, kazao je tom prilikom Amfilohije.

Predsednik Srbije se uzdržavao komentara, ali je blaćenje Amfilohija i njemu bliskih vladika prepustio drugima. Tada na crnogorsko-primorskog mitropolita počinje hajka u režimskim medijima u Srbiji.

Već sutradan je novinska agencija Tanjug objavila tekst, koji je pod naslovom „Amfilohije – političar u mantiji“ preneo javni servis Srbije, u kom se tvrdi da „istup Amfilohija na temu Kosova predstavlja novost u njegovom odnosu prema južnoj srpskoj pokrajini“, ali da njegovi istupi na terenu politike nisu novina, navodeći kako su vidne njegove ambicije da postane patrijarh.

Dan nakon toga „Alo“ je objavio kako je Amfilohije mudro ćutao i sklapao poslovne dilove sa Milom Đukanovićem dok su radili na otcepljenju Crne Gore.

Optužbe Vučića za državni udar u Crnoj Gori i protivljenje dodeli ordena

U maju prošle godine poglavar crnogorsko-primorske mitropolije optužio je Vučića da je učestvovao u kreiranju državnog udara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da je i on zaslužan što su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Kako su tada pisale crnogorske „Vijesti“ optužba je izneta tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), kada je Amfilohije ponovio i optužbu da je Vučić izdao Kosovo i da radi protiv interesa Srbije.

Nakon toga je usledilo i Amfilohijevo protivljenje odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da dodeli orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu“, kazao je Amfilohije dan uči dodele ordena srpskom predsedniku.

„Vučić je izdajnik“ 

Amfilohije je sredinom prošle godine potvrdio pisanje “Vijesti” o sukobu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Nakon toga je prokomentarisao i izjave generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da nikakvog sukoba nije bilo, rekavši da Vučić i njegovi saradnici jedno pričaju javno, a drugo pred njim.

„Vučić je neznalica“

Jednu od poslednjih „uvreda“ na račun predsednika Srbije Amfilohije je izneo krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu „da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine“.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica“, rekao je tim povodom podgoričkim „Vijestima“.

Vučić je sve vreme izbegavao da direktno odgovori na Amfilohijeve izjave, pa ih je uglavnom negirao preko izjave svojih saradnika, a napade slao putem medija bliskih stranci na čijem je čelu.

Povezane vesti:

Jedan od primera je i naslov vesti „Zakulisne radnje: Amfilohije pravi sačekušu Vučiću“ objavljenoj na internet portalu „Srpskog telegrafa“, listu bliskog Srpskoj naprednoj stranici.

„Pogrdna skandiranja, neprijateljska atmosfera, a potom i incidenti, deo su scenarija koji bi u režiji mitropolita Amfilohija trebalo da bude odigran na Badnje veče, i to kao sačekuša za predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, nevo je ovaj portal spekulišući o potencijalnoj poseti Vučića Crnoj Gori, koja „Amfilohiju nikako ne bi odgovarala“.

Grigorijeva poruka

Mnogi su u izjavi vladike Grigorija koju je nakon izbora u Crnoj Gori dao za Nova.rs. videli i Amfilohijevu poruku da ono što se desilo u Crnoj Gori može da se dogodi i u Srbiji.

Grigorije za naš portal Nova.rs izjavio da oseća veliko zadovoljstvo povodom rezultata izbora.

„Sa Lovćena nam stiže dah slobode, a sloboda je, kako kaže Njegoš, junačko imanje”, poručio je Grigorije.

Ostaje da vidimo da li će nakon poslednjeg susreta Amfilohija i Vučića „dah slobode“ moći slobodno da se širi, ili će „sloboda“ iziskivati nove borbe i sukobe predstavnika crnogorsko-primorske mitropolije i Srbije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare